STRUČNJACI IZNENAĐENI ONIM ŠTO SU PRONAŠLI: Pojavila se životinja kakva do sada nije viđena u Jadranskom moru (FOTO/VIDEO)

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

06. 08. 2024. u 20:37

INSTITUT za okeanografiju i ribarstvo iz Hrvatske, objavio je na Fejsbuku kako se u Jadranu pojavila riba kakve dosad na ovim područjima nije bilo.

СТРУЧЊАЦИ ИЗНЕНАЂЕНИ ОНИМ ШТО СУ ПРОНАШЛИ: Појавила се животиња каква до сада није виђена у Јадранском мору (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Unsplash

Radi se o ribi hirurg - čiji je latinski naziv Acanthus monroviae, a koja inače nastanjuje istočni Atlantski okean, od južnog Maroka do Angole, preneo je portal "Indeks".

Posle 1987. godine počela je da se pojavljuje i u Sredozemnom moru. Veruje se da u južnom Mediteranu postoji stalna populacija ove ribe. Nedavno je pronađena čak i na Krimu u Crnom moru, navode iz Instituta.

- Ove godine je bilo nekoliko pronalazaka ove ribe na području Kostrene. Naravno, ne možemo da donosimo zaključke kako su se ove ribe našle u okolini Rijeke, trenutno samo možemo reći da u našem moru pliva riba koja u njemu nikada rnaije nije primećena.

Riba hirurg hrani se uglavnom biljnom hranom. Poraste i do 45 centimetara dužine. U slučaju da vidite ovu ribu, molimo vas da nam javite, a ako vam se nađe u ulovu, molimo vas da je sačuvate za dalju analizu, to bi nam bilo od velike koristi - apeluju iz Instituta.

BONUS VIDEO: MAGIČNA ETNA: Pogledajte spektakularnu erupciju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRBE ODUŠEVILA JEDNIM GESTOM: Ukrajinka prirodnom lepotom zaludela svet - prozvali je barbikom, a zbog nje svi gledali atletiku (FOTO)