MILANOVIĆU NIJE PO VOLJI: Ustaštvo ne sme imati mesta u današnjoj Hrvatskoj

Tanjug

07. 08. 2024. u 17:55

HRVATSKI predsednik Zoran Milanović oštro je danas kritikovao Vladu premijera Andreja Plenkovića, zbog ustaškog pozdrava, obeležja i ustaških pesama uoči i na koncertu Marka Perkovića Tompsona u Imotskom, uz poruku da ustaštvo ne sme imati mesta u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj, te da ne smeju proći bez sankcija i reakcija državnih institucija.

МИЛАНОВИЋУ НИЈЕ ПО ВОЉИ: Усташтво не сме имати места у данашњој Хрватској

Foto Tanjug

- Ustaški pozdravi, obeležja i pesme koje nedvosmisleno slave režim tzv. NDH-a što se sinoć na žalost moglo videti i čuti u Imotskom, pre i tokom jednog koncerta - nemaju i ne smeju imati mesta u današnjoj, demokratskoj Republici Hrvatskoj! I ne smeju dobiti pravo javnosti bez sankcija, pogotovo ne smeju ostati bez reakcije državnih institucija koje su zadužene za javni red i mir, za poštovanje zakona - napisao je Milanović na Fejsbuku.

On je naveo da je "zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića, ustaški pozdrav dobio dvostruke konotacije, a zapravo su tako otvorena vrata svima onima koji žele zloupotrebiti uspomenu na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata".

- U danima ponosa i slave, kada obeležavamo veličanstvenu pobedu u Oluji i slobodu koju su nam doneli hrvatski branitelji, žalosno je gledati kako pojedinci i grupe nepromišljeno i za Hrvatsku štetno opet bacaju u senku junake Domovinskog rata kojima se divimo, a promovišu one prodavače hrvatske zemlje iz daleke prošlosti kojih se moramo sramiti. Tzv. NDH nema veze s modernom i suverenom Republikom Hrvatskom i naša je dužnost svima koji to ne razumeju ponavljati istinu o prošlosti, u interesu hrvatske budućnosti - napisao je Milanović.

Uoči i tokom sinoćnjeg koncerta Marka Perkovića Tompsona, Mate Bulića i Dražena Zečića u Imotskom, uz bakljadu su pevane ustaške pesme, uzvikivan je ustaški pozdrav 'za dom spremni" i viorile su se zastave HOS-a.

Sa razglasa na ulicama i u kafićima čula se ustaška budnica, kao i "Evo zore, evo dana", nekima poznata i kao "Jure i Boban".

Uz to, neko je spomenik pesnika Tina Ujevića zagrnuo zastavom HOS-a i stavio mu šešir, objavio je regionalni portal Dalmacija njuz.

Inače, koncertu Tompsona, koji je poznat po pesmama koje glorifikuju ustaštvo, prisustvovalo je nekoliko ministara u Vladi Andreja Plenkovića, među kojima, ministar zdravlja Vili Beroš i potpredsednik Vlade i minstar odbrane Ivan Anušić, koji su bili sa suprugama i prijateljima.

BONUS VIDEO: POČEO PROTEST SRBA NA KiM: Hiljade građana protiv Kurtijevog režima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UMALO DA SE PORODIM! Urnebesno: Kako su Srbi ispratili nestvaran preokret košarkaša protiv Australije na Olimpijskim igrama