OBAVEZNI VOJNI ROK OD 1. JANUARA: Hrvate pozivaju da služe vojsku, dva meseca 1.800 evra

Budući vojnici biće u kasarnama u Požegi, Sinju i Kninu dva meseca i za to će dobiti 1800 evra.

ОБАВЕЗНИ ВОЈНИ РОК ОД 1. ЈАНУАРА: Хрвате позивају да служе војску, два месеца 1.800 евра

Foto: HRT printskrin

Od 1. januara mladići u Hrvatskoj služiće dvomesečni obavezni vojni rok, a pozivi će uskoro stići na adrese budućih vojnika. Hrvatski ministar odbrane Ivan Anušić kaže da su obavljene sve pripreme i da više nema prepreka za organizovanje boravka vojnika u kasarnama, a spremni su i vojni instruktori koji će učiti vojnike o najosnovnijim veštinama.

Obavezni vojni rok nije dočekan u javnosti sa odobravanjem, već postoje mnogi koji upozoravaju da nije potreban. Zato je ministar Anušić pozvao sve da ovu temu ne politizuju i uvide potrebu da mladići steknu osnovno vojno znanje. „Voleo bi kada bi političke stranke, uključujući predsednika države oko toga imale zajednički stav, pogotovo pred predsedničke izbore. Ovo je potreba Hrvatske kao članice NATO-a i potreba nas samih“.

Sa druge strane ima onih koji tvrde da se u dva meseca ne može mnogo naučiti i da bi trebalo uvesti obavezni vojni rok koji bi trajao šest meseci.

Svi koji nameravaju studirati imaće odgodu dok ne završe studije, a mnoge nejasnoće još su i oko onih koji ne žele da nose oružje. Bilo je predloga da civilni vojni rok traje duže, u ovom slučaju četiri meseca. Svi oni koji neće proći obuku biće osposobljeni da se pridruže Civilnoj zaštiti u slučaju poplava, potresa i drugih elementarnih nepogoda.

Budući vojnici prvo će položiti zakletvu uz uzvik „Domovini veran“, a onda će proći obuku koja uključuje sticanje znanja o oružju. „U procesu obuke postoji nešto što se zove rukovanje, baratanje s ubojitim sredstvima, automatskom puškom, snajperom, minobacačem. Nakon toga postoji deo koji se odnosi na vojnu taktiku i vrlo bitan deo, a to je fizička pripremljenost mladih“, kaže Anušić.

Oko 17.000 mladića prvo će dobiti poziv, a omogučiće se i devojkama da odrade vojni rok. Vojnici će nakon služenja vojske postati rezervisti koji mogu biti mobilizovani u slučaju potrebe. Vojna obuka biće u kasarnama u Požegi, Sinju i Kninu, a računa se da će u prvoj godini vojsku služiti oko 4.500 mladića i za dvomesečni boravak u kasarni dobiće 1800 evra.

Hrvatska je suspendovala obavezno služenje vojnog roka pre šesnaest godina i od tada se služi dobrovoljno. Nije postojao veliki interes, a iz godine u godinu bilo je sve manje zainteresovanih.

Za potrebe budućih vojnika nabavljeni su i novi kreveti, te kompletna oprema u iznosu koji je viši od 1.500 evra. Očito će državu mnogo koštati organizacija obaveznog vojnog roka, a traži se poštivanje standard zemalja članica NATO-a koje su uvele vojni rok da vojnici svaki mesec imaju naknadu koja je u iznosu prosečne plate.

Budući vojnici različito su prihvatili povratak obaveznog vojnog roka, pa mnogi smatraju da će im dvomesečni boravak u kasarni smanjiti šanse da nakon škole dobiju posao i da će „izgubiti“ vreme.

Drugi opet podržavaju vojni rok, jer će im ta dva meseca ići i u staž i smatraju da će moći „preživeti“ bez laptopa i mobitela u kasarnama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO