SEVERNA MAKEDONIJA SE IZBORILA SA VATRENOM STIHIJOM: Posle 14 dana borbe, kiša ugasila požar u Galičici

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 08. 2024. u 16:50

KIŠA je danas ugasila veliki šumski požar na Galičici u Severnoj Makedoniji, koji je proteklih 14 dana besneo u strogo zaštićenoj zoni nacionalnog parka i nepovratno uništio više od 6.500 hektara zemljišta, od čega je 40 odsto šuma.

СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА СЕ ИЗБОРИЛА СА ВАТРЕНОМ СТИХИЈОМ: После 14 дана борбе, киша угасила пожар у Галичици

Foto: MUP

Hitne službe su ostale na terenu da kontrolišu situaciju sa ovom vatrenom stihijom.

Iz Centra za upravljanje krizama (CMC) su saopštili da očekuju da će kiša pomoći u gašenju požara u lovištu Jasen, koje je aktivno skoro mesec dana i pustoši borovu šumu.

-Prva dobra vest je da je požar u Galičici potpuno ugašen, a završni udarac zadala je kiša koja je pala u ovom kraju. Požar koji gori više od 25 dana u lovištu Jasen i kreće se ka selu Belice, iako nije ugašen, veoma je malih razmjera, nadamo se da će popodne padati kiša i ovo požar će biti u potpunosti ugašen, kaže direktor CMC-a Stojanče Angelov.

Od ukupno 25 požara na otvorenom prostoru u protekla 24 časa, aktivno je 10, prenosi Telma.mk.

Stogovo i dalje gori, požar koji je izazvao uznemirenost lokalnog stanovništva i turista u peračkom selu Gari, ali je krak ka ovom selu ugašen.

Vatra gori u Dolnenima kod sela Zrže, a gori i kod kičevačkog sela Cer, gde su vatrogasne ekipe pojačane.

Novi požar izbio je danas popodne u Plačkovici, gde je upućen er traktor, a požar je izbio i u opštini Ilinden, kod Okta, gde je intervenisala skopska Vatrogasna jedinica.

Ponovo je aktiviran i požar u Probištipu, kod sela Neokazi.

-Tokom avgusta ove godine na teritoriji Severne Makedonije imamo 667 požara na otvorenom, uključujući 98 šumskih požara, od kojih je većina prerasla u velike šumske požare, teško gašenje, požare koji iscrpljuju naše resurse, kao i ljudske, ali i materijalne i tehnički, kaže Angelov.

Prema informacijama CMC-a, devet požara na otvorenom je pod kontrolom.

Centar za upravljanje krizama apeluje na građane da budu krajnje oprezni, a ukoliko primete sumnjive slučajeve ili piromane da se ohrabre i prijave nadležnim službama.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO