PRVI INTERVJU NOVOG ZAGREBAČKOG NADBISKUPA: Kutleša ni reči o pedofilskoj aferi

Naslednik Josipa Bozanića ukazuje na opasnost rodne ideologije, a prećutao je afere u crkvi i probleme koji muče hrvatsko društvo.

ПРВИ ИНТЕРВЈУ НОВОГ ЗАГРЕБАЧКОГ НАДБИСКУПА: Кутлеша ни речи о педофилској афери

Foto Arhiva Novosti

Intervju zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleša koji je dao jednom zagrebačkom dnevnom listu izazvao je brojne reakcije, posebno što nasljednik kardinala Josipa Bozanića nije progovorio o pedofilskoj aferi koja potresa Katoličku crkvu u Hrvatskoj, a u koju je „umešan“ i sam Kutleša.

Dok se novi zagrebački nadbiskup koncentrirao u prvom intervjuu za javnost da optuži rodnu ideologiju za sva zla koja se danas događaju nije komentarisao slučaj sveštenika pedofila iz Splitsko-makarske biskupije na čijem čelu je bio pre nego je došao u Zagreb. Naime, iako je otkriveno da je jedan sveštenik učinio gnusna dela kao pedofil nije od strane crkvenih vlasti kažnjen i uklonjen sa dužnosti nego premešten odlukom Kutleše u drugo svetište gde i dalje obavlja svešteničku dužnost. Protiv sveštenika je podignuta optužnica, ali Crkva nije pravovremeno reagovala i sve se svelo na odbranu lika i dela nadbiskupa Kutleše. Pedofilske afere imali su i dvojica drugih sveštenika koji su premešteni uz obrazloženje da je to „iz zdravstvenih razloga“. Nije to prvi slučaj da Katolička crkva u Hrvatskoj pokušava umanjiti posledice pedofilskih afera sveštenika, za razliku od jasnog stava Vatikana i samog pape Franje da se crkvene vlasti moraju energično obračunati sa pedofilijom u crkvi.

Nadbiskup nije u intervjuu govorio ni o aktualnim temama, pogotovo o pojavama ustaštva koje su sve češće u Hrvatskoj, a i sami sveštenici sudeluju u tome. Odlaze na Tompsonove koncerte koji su se zaredali a na kojima mladi pevaju i pesme koje slave ustaške koljače, a ustaški pozdrav „Za dom spremni“ su udomaćio. Iako se pretpoostavljalo da će nadbiskup koji je postavljen na to mestu od samog pape Franje. Biti mnogo kritičnije prema tim pojavama, on ih i ne primećuje, a zastupa teze konzervativaca u Crkvi koji sve više zbijaju redove u odnosu na starog papu. Kutleša nije progovorio ni oko tema koje muče hrvatsko društvo, pa i brojne vernike, kao što su korupcija, socijalne nepravde, odlazak mladih na rad u inostranstvo. Kritičari Kutleše upozoravaju da se Crkva zatvorila pred temama koje traže reakciju crkvenog vrha, za razliku od trendova iz Vatikana. Crkvene afere sa pedofilima se grčevito umanjuju, ekstremnim desničarima se daje tiha podrška, a svim se snagama izbegavaju izjašnjavanja o aktualnim problemima koji ne bi bila po volji politike.

Dok liberalna javnost iznosi kritike posle nadbiskupovog intervjua, konzervativni krugovi poručuju da se organizuju unapred smišljeni napadi na Dražena Kutlešu. Očito i u crkvenom vrhu u Hrvatskoj postoje razne struje, a ona konzervativna uporno čeka dolazak novog pape, nadajući se da će dobiti više prostora u odbrani konzervativnih, a često i problematičnih stavova, pre svega zastupajući teze koje su bile u propalim režimima iz prošlosti. „Intervju u potpunosti razotkriva jadno stanje hrvatske desnice, kojoj svećenici kažu što moraju reći, a ona, priprosta i nesklona razmišljanju, to papagajski ponavlja“, konstatira „Jutarnji list nakon Kutlešinog intervjua.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAMOTA! Novak Đoković grmi, nikada nije bio ovakav: Ovo je neverovatno! Apsurd!