ZAUSTAVLJA SE GRADNJA NA RECI UNI: Inspektorat zabranio nastavak radova mini-elektrane

Novosti online

19. 08. 2024. u 15:21

INSPEKCIJA zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na reci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rešenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane, saopšteno je danas iz Državnog inspektorata.

ЗАУСТАВЉА СЕ ГРАДЊА НА РЕЦИ УНИ: Инспекторат забранио наставак радова мини-електране

Foto: Printskrin Youtube

- Inspekcija zaštite prirode Državnog inspektorata je protiv investitora hidroelektrane na reci Uni pokrenula upravni postupak u kojem je investitoru rešenjem zabranjeno obavljanje radnji i radova na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW, “Una-mlin”, na katastarskoj čestici 1287/6, katastarska općina Neteka u području ekološke mreže Natura 2000. – 'HR 2001069 Kanjon Une', a koji se rade bez sprovedene ocene prihvatljivosti za područje ekološke mreže - navodi se u saopštenju.

U sprovođenju ispitnog postupka, stoji u saopštenju, inspekcija je zatražila mišljenje kako bi se utvrdilo jesu li predmetnim zahvatom na izgradnji male hidroelektrane, snage 160 kW, “Una mlin”, narušene, odnosno oštećena staništa populacije zavičajne vrste i da li je prouzrokovana štetna posledica za prirodu.

Na traženje inspekcije zaštite prirode Državnog inspektorata, Zavod za zaštitu okoline i prirode dostavio je Državnom inspektoratu izveštaj u kojem se navodi da je sprovedenim radovima došlo do štetnog uticaja na prirodu, a u kojem se navodi i da se ne može isključiti i dalji negativan uticaj sprovođenja zahvata kako na ciljeve očuvanja i celovitosti područja ekološke mreže, tako i na bioraznolikost u celosti, navodi se u saopštenju.

Protiv gradnje male hidroelektrane Una-mlin protestuju aktivisti više udruženja koji zastupaju lokalnu zajednicu, meštani i predstavnici različitih udruženja civilnog društva, turisti i šef SDSS-a i saborski poslanik Milorad Pupovac, a Zelena akcija podnela je i pisanu prijavu Državnom inspektoratu zbog početka radova izgradnje hidroelektrane u neposrednoj blizinu vrela Une.

BONUS VIDEO:

MAGIČNA ETNA: Pogledajte spektakularnu erupciju
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FILIPO: Moramo da napustimo NATO