POSLE TRI DECENIJE ZABRANE: U Glamoču srpska deca će od ove godine pohađati nastavu na srpskom jeziku

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

20. 08. 2024. u 17:33

SRPSKA deca u Glamoču od ove školske godine će, nakon gotovo tri decenije, nastavu da pohađaju nastavu na srpskom jeziku, potvrdio je delegat u Domu naroda u Parlamentu Federacije BiH Goran Broćeta.

ПОСЛЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ЗАБРАНЕ: У Гламочу српска деца ће од ове године похађати наставу на српском језику

Foto: Printskrin

-Od formiranja nove Vlade Livanjskog kantona, u koju je ušao i SNSD, pored svih razgovora i aktivnosti, paralelno smo vodili pregovore i o konačnom uvođenju srpskog jezika i nacionalne grupe predmeta u Glamoču, što je načelnik Glamoča Nebojša Radivojša i smatrao prioritetnim pitanjem, rekao je Broćeta.

On je istakao da je suvišno govoriti o tome koliko su srpska deca oštećena i koliku su nepravdu trpela, jer, nažalost, do sada nije bilo razumevanja, iako je to ustavna odredba.

-Nikad nije kasno da se dese prave stvari, jer je maternji jezik nešto najbitnije za jedan narod, istakao je Broćeta.

On je izrazio zahvalnost ministru pravosuđa i uprave Livanjskog kantona Aleksandru Rodiću koji je, koristeći svoju poziciju i ovlaštenja, stvarao dobar osnov za razumevanje kantonalne Vlade i resornog ministarstva.

-Ovo je zaista veliki dan za naš narod u Glamoču i iskreno se nadam da će se dobra saradnja i obostrano razumevanje i nastaviti, a sve s ciljem stvaranja boljih uslova za život kako ostala dva naroda, tako i povratnika srpske nacionalnosti, naglasio je Broćeta.

Ministar pravosuđa i uprave Vlade Livanjskog kantona Aleksandar Rodić rekao je Srni da je konstantnim nastojanjima i pregovorima, zajedno sa kolegama iz poslaničkog klupa SNSD-a, uspeo naići na pruženu ruku hrvatske strane i konačno omogućiti srpskoj deci u Glamoču ono što im pripada prema Ustavu.

Vest o uvođenju srpskog jezika u škole u Glamoču Srni je potvrdio i resorni ministar Ante Tadić.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSI NA POZICIJI: Viđeni tenkovi u Kurskoj oblasti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKADA NIJE SLAVIO ROĐENDAN: Život Dragana Nikolića je obeležila velika tragedija koja se desila na taj dan