POLICIJA KAZNILA VOZAČA ZBOG USTAŠKIH SIMBOLA, A POTOM POVUČEN PREKRŠAJNI NALOG: Pod pritiskom hrvatske javnosti širenje mržnje nekažnjeno

Novosti online

26. 08. 2024. u 16:30

KARLOVAČKA policija kaznila je sa 700 evra vozača koji je na svom automobilu imao istaknute nalepnice s natpisom 'HOS' i ustaškim pozdravom "za dom spremni", ali je nakon bure podignute u medijima rešenje o kažnjavanju stavljeno van snage.

ПОЛИЦИЈА КАЗНИЛА ВОЗАЧА ЗБОГ УСТАШКИХ СИМБОЛА, А ПОТОМ ПОВУЧЕН ПРЕКРШАЈНИ НАЛОГ:  Под притиском хрватске јавности ширење мржње некажњено

Foto: Printskrin/Jutjub/MUP HR


Policija je pre par dana vozača zaustavila u mestu Krnjak i utvrdila da na vozilu ima tri nalepnice s oznakama HOS-a i natpisom 'za dom spremni".

Kako je isticanje simbola koji narušavaju javni red i mir kažnjivo po zakonu, vozaču je izrečena kazna od 700 evra i u pitanju je najniža kazna za ovaj vid prekršaja, budući da je zakonom predviđena kazna do 4.000 evra ili kazna zatvora do 30 dana. 

Bivši predsednik desničarske Hrvatske stranke prava Ante Đapić je prekršajni nalog objavio na svom Fejsbuk profilu i prozvao ministra policije Davora Božinovića zbog kazne za isticanje nalepnice s imenom jedinice koja je bila deo Hrvatske vojske i njihovog, kako navodi, ratnog pozdrava.

Iz Policijske uprave karlovače za zagrebačku N1 tv., potvrđeno je da je fotografija prekršajnog naloga koju je objavio Đapić na društvenim mrežama autentična.
A, onda je, navodi se, usledio obrt.

S obzirom na to da je naknadno utvrđeno i činjenicu da isticanje navedenih natpisa ne čini obeležje  spomenutog prekršaja, sporni nalog je rešenjem stavljen van snage.

- Takođe, obaveštavamo kako se kriminalističko istraživanje na osnovou prethodni primljene prijave građanina nastavlja, u smislu utvrđivanja jesu li postojala ili još postoje druga obeležja na vozilu kojima bi se ostvarivali elementi prekršaja- saopšteno je iz policije.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVENO ŠTA SU RUSI GAĐALI U UKRAJINI: Više mrtvih i povređenih u masovnom napadu raketama i dronovima (FOTO/VIDEO)