''PROGON SVETINJA SU BRUTALNI POSTUPCI'': Albanska pravoslavna crkva podržala kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Novosti online

31. 08. 2024. u 16:54

SVETI Sinod Albanske pravoslavne crkve podržao je kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu čije delovanje je nedavno zabranjeno u Ukrajini.

ПРОГОН СВЕТИЊА СУ БРУТАЛНИ ПОСТУПЦИ: Албанска православна црква подржала канонску Украјинску православну цркву

Foto: Profimedia


- Progon, zatvaranje, skrnavljenje svetinja, oduzimanje crkvene i manastirske imovine su brutalni postupci. Oni postaju još grublji kada ih nameću zakonodavna tela demokratskih zemalja. Zakon br. 8371/24.8.2024, koju je nedavno usvojio ukrajinski parlament, jasno ima za cilj ukidanje kanonske Ukrajinske Pravoslavne Crkve", navodi se u saopštenju Svetog Sinoda Albanske pravoslavne crkve koje je objavljeno na sajtu Srpske pravoslavne crkve.
U saopštenju se upozorava da se na taj način uvodi progon više miliona ukrajinskih pravoslavnih vernika, episkopa, sveštenika, monaha i monahinja, koji su svi, pod rukovodstvom mitropolita Onufrija, članovi Crkve koja je "Jedna, Sveta, Saborna i Apostolska.

- Mi se, stradajući sa svojom progonjenom braćom, uveliko molimo za prestanak krvavih borbi koje povređuju sav ukrajinski narod bez izuzetka, kao i za ukidanje ovog apsurdnog zakona, da bi pobedili mir i jedinstvo Pravoslavlja čime bi ono ispunilo svoje svedočenje širom sveta - navodi se u saopštenju Svetog Sinoda Albanske pravoslavne crkve.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je nedavno zakon o zabrani delovanja u Ukrajini verskih organizacija povezanih sa Ruskom Federacijom. 

BONUS VIDEO: SABORNI HRAM U SOFIJI ODZVANjAO SRPSKIM ISPOVEDANjEM VERE

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ RAZBESNEO AMERE: Oglasio se i dežurni novakomrzac