OTAC JOJ DOBIO OSKARA ZA FILM O STRADANJU JEVREJA: Plenkovićeva savetnica izabrana za direktorku Spomen-područja Jasenovac

V.C.

02. 09. 2024. u 21:51

SARA LUSTIG nova je direktorka Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac.

ОТАЦ ЈОЈ ДОБИО ОСКАРА ЗА ФИЛМ О СТРАДАЊУ ЈЕВРЕЈА: Пленковићева саветница изабрана за директорку Спомен-подручја Јасеновац

Foto: Printskrin Youtube

Na tu funkciju imenovala ju je hrvatska ministarka kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Lustigova će na novo radno mesto preći sa pozicije predsednice hrvatske delegacije pri Međunarodnoj alijansi za sećanje na Holokaust (IHRA).

Ona je ujedno i specijalna savetnica premijera Hrvatske za pitanja Holokausta i suzbijanje antisemitizma, a u zvaničnoj biografiji navodi se da je, između ostalog, završila studije ustavnog i međunarodnog humanitarnog prava, a procesno iskustvo stekla je kao članica tima za odbranu pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Sara Lustig je došla umesto dugogodišnjeg direktora Iva Pejakovića, koji je proletos podneo ostavku jer nije želeo da učestvuje u pokušajima istorijskog revizionizma i raspravama o tome da li su ustaše nad Srbima počinile genocid ili ne. Upravo na tom fonu dolazilo je do nesuglasica između Lustigove i srpske delegacije u okviru IHRA, saznaju "Novosti" iz izvora bliskih Međunarodnoj alijansi.

Takođe, članovi hrvatske delegacije, na čijem je ona čelu, bili su glavni posrednici u prenošenju želja Ministarstva kulture organizatorima izložbe "Neki su bili komšije", koju je Muzej Holokausta iz Vašingtona trebalo u novembru da priredi u Hrvatskoj. Budući da hrvatski zvaničnici nisu želeli da se na izložbenim panoima nađe konstatacija da je NDH vodila genocidnu politiku prema Srbima, Amerikanci su izložbu otkazali, što je bio jedan od razloga i za Pejakovićevu ostavku.

Foto Printskrin

Bivši direktor Ivo Pejaković u Jasenovcu

Zadatak nove direktorke, kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture u Zagrebu, biće unapređenje rada JU Jasenovac, povećanje broja mladih posetilaca, implementacija savremene komemorativne prakse, priprema obeležavanja 80-godišnjice proboja poslednjih zatočenika jasenovačkoj logora.

Sara Lustig je, inače, ćerka poznatog hrvatskog producenta i glumca Branka Lustiga, dvostrukog dobitnika Oskara za filmove "Šindlerova lista" i "Gladijator". Za vreme rata bio je zatočen u logorima Aušvic i Bergen-Belzen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEPRAVEDNO! Vladimir Putin ne može da veruje da se ovo događa