MLADIĆ POKRADEN TOKOM ONLAJN IGRE: Evo kako je nasamaren

Jovana Švedić

05. 09. 2024. u 18:51

TINEJDžER iz Zagreba ispričao je kako je prevaren na Steamu, digitalnoj platformi za distribuciju video igrica, i kako je ostao bez 170 evra.

МЛАДИЋ ПОКРАДЕН ТОКОМ ОНЛАЈН ИГРЕ: Ево како је насамарен

Foto: Piksabej

Kada se prijavio na Steam platformu za igrace, sve je izgledalo normalno dok  tinejdžeru nije pristigla poruka osobe koja se predstavila kao službenik u kompaniji koja je razvila platformu.

- Poruke je zvučala ozbiljno i u njoj su tvrdili da je moj nalog prijavljen zbog sumnjive aktivnosti i da bih mogao da budem trajno blokiran ukoliko se situacija ne reši. - rekao je tinejdžer.

Prevarant je bio veoma ubedljiv, tvrdeći da je potrebno da se proveri istorija kupovine na platformi kako bi se uverili da korisnik nije učestvovao u bilo kakvim neovlašćenim transkacijama.

- Da bi verifikovao svoj identitet i rešio aplikaciju, prevarant me je zamolio da podelim detalje o mojim nedavnim kupovinama, kao i istoriju transakcija. U početku sam bio oprezan, ali poruke su postajale sve hitnije - rekao je mladić

Uveravao ga je da će njegov nalog biti zaštićen onda kada pruži potrebne informacije i da neće biti blokiran.

Uz to, traženo mu je snimak ekrana istorije navodeći da je to "standardni protokol" prema kome se postupa kada su u pitanju situacije sličnoj ovoj.
U daljem spletu događaja prevarant je tražio broj kreditne kartice koja je korišćena na platformi, zbog čeka je mladić bio vidno uznemiren.

On je obaveštavao tinejdžera tokom celog procesa kako bi ga naterao da pomisli da se problem rešava, međutim nastavio je da traži ostale podatke kreditne kartice, datum isteka, sigurnosni kod i obećao da će uskoro biti gotovo. 

-  Svaki put kada bi dostavio tražene podatke, napredak se povećavao, ali bi stizao novi zahtev, kao navođenje imena mojih roditelja. Počeo sam da sumnjam,ali je bio uporan, tvrdeći da mi je ostalo samo nekoliko minuta do blokade naloga. U tom trenutku sam shvatio da sam prevaren, ali već sam dao previše informacija. - rekao je mladić iz Zagreba. 

Sa računa je skinuta vrednost od 170 eura i kako je reko reč je o sumi koju je nizom zahteva postepeno uplaćivao. 

Šokirani roditelji odlučili su da slučaj ne prijave policiji zbog male sume i protokola koji je suviše komplikovan.

-Nisu bili sigurni koliko bi policija mogla da uradi u ovom slučaju, s obzirom na prirodu transkacija. Iako je kontaktirana Steam podrška, povraćaj nije bio moguć jer su uplate vršene van njihove platforme. Naučio sam važnu lekciju- rekao je zabrinuti tinejdžer. 

Stručnjak za sajber bezbednost Tomislav Vazdar rekao je da Steam prevare mogu doći u različitim oblicima, uključujući fišing napade, lažno predstavljanje zvaničnih predstavnika Steam ili ponude besplatnih ključeva igara u zamenu za osetljive podatke.

Jedan od najčešćih oblika Steam prevare uključuje fišing, gde prevaranti kreiraju lažne veb stranice ili šalju lažne e-poruke ili poruke koje izgledaju kao da dolaze od Valvea ili Steam-a. Ove poruke mogu podstaći korisnike da unesu svoje podatke za prijavu ili lične podatke, koji se zatim koriste u zlonamerne svrhe.

Još jedna uobičajena prevara uključuje lažno predstavljanje zaposlenih ili osoblja za podršku, bilo putem lažnih naloga ili preuzimanjem legitimnih naloga, u pokušaju da se zadobije poverenje korisnika i dobije pristup njihovim osetljivim podacima. Jedna od metoda prevare uključuje lažnu potvrdu napretka.

- Prevarant uverava korisnika da će mu pomoći da reši problem ili vrati blokirani nalog, ali pokazuje procenat napretka koji nikada ne dostiže 100 procenata, stalno zahtevajući dodatne informacije ili novčana plaćanja. Morate biti oprezni jer upadanje u zamku ovih prevara može dovesti do finansijskih gubitaka, krađe identiteta i ugrožavanja sigurnosti naloga - rekao je Vazdar.

On napominje da su posebno ranjiva grupa na Steam prevare mlađi igrači i korisnici koji nisu dovoljno upoznati sa osnovama onlajn bezbednosti. Kaže da ih njihova sklonost da brzo prihvate zahteve ili kliknu na sumnjive veze čini idealnim metama za prevaru.

(Blic/Indeks)

BONUS VIDEO:

NAJDUŽI STAKLENI TOBOGAN NA SVETU: Pogledajte kako izgleda spuštanje

 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE BIO SUPRUG RADE ĐURIČIN? O njemu je pričao ceo svet, a nedavno napravio film tajnom naučnom projektu koji je vodio