NIŠTA OD F-16: Hrvatska odustala od nabavke ratnih aviona

Tanjug

08. 02. 2021. u 22:03

ZBOG krize prouzrokovane koronom i zemljotresom u Zagrebu i na Baniji Hrvatska neće moći da realizuje kupovinu borbenih aviona kako je bilo planirano.

НИШТА ОД Ф-16: Хрватска одустала од набавке ратних авиона

Foto: Boris Roessler/dpa via AP, file

To znači da će tek u maju biti doneta odluka koji će avioni biti kupljeni, a potpisivanje ugovora može se očekivati do kraja godine.

Bilo je predviđeno da se odmah na početku godine donese odluka ide li se u kupovinu američkih aviona F-16 ili francuskog Rafala, a odgađanje sklapanja posla dovešće i do kašnjenje u isporuci. Zato će dve godine, nakon što 2024. sadašnji MiG-ovi odu u penziju, borbeni avioni neke susedne zemlje čuvati hrvatsko nebo.

I Amerika i Francuska ne mogu avione isporučiti odmah, bez obzira što Francuzi nude korišćene.

Predstoji i dugotrajno pregovaranje koje može da traje mesecima o ceni i uslovima kupovine, jer je u hrvatskom budžetu sve manje novca, a čekaju je velika ulaganja u obnovu zemlje nakon zemljotresa. Sigurno je samo to da će sve znatno kasniti i da će se ići na rešenje koje će moći finansijski da se ispratiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak