STVARANJE SAVEZNE DRŽAVE RUSIJE I BELORUSIJE JE OPASNO: Zelenski - "Mogli bi da vrše ozbiljan pritisak na nas"

Novosti onlajn

31. 05. 2021. u 21:48

PREDSEDNIK Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da je stvaranje prave savezne države Rusije i Belorusije opasno.

СТВАРАЊЕ САВЕЗНЕ ДРЖАВЕ РУСИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ ЈЕ ОПАСНО: Зеленски - Могли би да врше озбиљан притисак на нас

Foto: EPA

- Pratimo kako Rusija i Belorusija uporno sarađuju jedna sa drugom. One bi tamo (u integracione procese) mogle da uključe odbranu i tada bi te zemlje mogle da vrše ozbiljan pritisak na nas - rekao je Zelenski za nemački list „Frankfurter algemajne cajtung“.

- Sa te strane vidimo opasnost za nas – sve do stvaranja prave savezne države između Rusije i Belorusije - zaključio je predsednik Ukrajine.

Nabavka oružja

Zelenski je takođe saopštio da bi želeo da Ukrajina od Nemačke dobije oružje, a pre svega automatske puške i radio-opremu.

- Automatske puške, audio oprema – i mnogo drugog“, odgovorio je Zelenski na odgovarajuće pitanje. „Od Amerikanaca smo dobili džipove ‘hamer’, a Nemačka je vodeća zemlja u proizvodnji oklopnih vojnih vozila -  dodao je on.

O "normandijskom formatu"

Predsednik Ukrajine ponovo je izjavio da je potrebno stvaranje novog pregovaračkog formata za regulisanje situacije u zemlji.

- ‘Normandijski format’ i njegove teme u tom slučaju bi postali deo ove konstrukcije - konstatovao je Zelenski.

On je objasnio da „‘normandijski format’ pregovara samo o istočnoj Ukrajini“. „Tamo nema govora ni o Krimu, ni o gasovodu (Severni tok 2), ni o garancijama bezbednosti“, zaključio je ukrajinski predsednik.

- Tamo se ne radi o našem članstvu u NATO-u ili o našem partnerstvu sa Alijansom“, dodao je on i istakao da su u „normandijskom formatu“ učinjeni „važni koraci napred“.

On, međutim, smatra da je u njemu odabrana strategija „oprezne diplomatije“, a da se svi učesnici „plaše da nazovu Rusiju stranom u sukobu“.

Zelenski je istovremeno izrazio zabrinutost da će se situacija u Donbasu pogoršati i da bi moglo, navodno, doći do „blickriga“ i širenja privremeno okupiranih teritorija (od snaga Donjecke i Luganske narodne republike) do administrativnih granica Donjecke i Luganske oblasti.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!