KIJEV OD RUSIJE TRAŽI REPARACIJE ZBOG DONBASA I KRIMA: Ukrajinska vlada formulisala spoljnopolitičku strategiju

Novosti online

09. 06. 2021. u 19:21

UKRAJINSKA vlada usaglasila je Strategiju spoljnopolitičkog delovanja zemlje do 2024. godine, a dokument, između ostalog, predviđa da se od Rusije traže reparacije za štetu pričinjenu Ukrajini za vreme privremene okupacije njenih teritorija.

КИЈЕВ ОД РУСИЈЕ ТРАЖИ РЕПАРАЦИЈЕ ЗБОГ ДОНБАСА И КРИМА: Украјинска влада формулисала спољнополитичку стратегију

Foto: Depositphotos

- Mnogo smo radili zajedno sa drugim institucijama, stručnjacima i javnošću. Ovo je prvi ovakav strateški dokument u spoljnoj politici Ukrajine u istoriji - napisao je na Tviteru šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba.

Poseban deo dokumenta posvećen je odnosima sa Rusijom.

U skladu sa strategijom, Kijev namerava da jača pritisak i obuzdavanje Moskve kako bi prekinuo "agresivnu politiku Rusije" i "obnovio teritorijalnu celovitost zemlje" uz podršku široke međunarodne koalicije.

Posebna tačka dokumenta odnosi se na "ostvarivanje kompenzacija i drugih vidova reparacija za štetu pričinjenu Ukrajini usled privremene okupacije teritorije".

Tekst dokumenta je objavljen na zvaničnom sajtu vlade.

Podsetimo, ranije je ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrej Meljnik rekao da je jedan od uslova za normalizaciju odnosa sa Moskovom da Rusija plati reparacije nakon što Ukrajini vrati Krim i napusti Donbas.

Sukob Ukrajine i Rusije

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja pogoršali su se nakon što je Krim postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom, privremeno okupiranom teritorijom. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, na pitanje Krima je definitivno stavljena tačka.

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

(Sputnjik.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NA SAMO 2 SATA OD VAS: Evo zašto bi Tunis trebao da bude vaša sledeća destinacija za letovanje