PRONAĐENA NOVA VRSTA PRAISTORIJSKOG SISARA: Nosorog veličine četiri slona živeo pre 26,5 miliona godina

Novosti online

18. 06. 2021. u 12:42

NOVA vrsta praistorijskog divovskog nosoroga, jednog od najvećih sisara koji je hživeo na zemlji, otkrivena je na severozapadu Kine, objavili su naučnici.

ПРОНАЂЕНА НОВА ВРСТА ПРАИСТОРИЈСКОГ СИСАРА: Носорог величине четири слона живео пре 26,5 милиона година

Foto: Tanjug/AP

Paraceratherium linxiaense je živeo pre otprilike 26,5 miliona godina i i bio je težak 21 tonu, kao četiri velika afrička slona. Glavom je mogao da dostigne sedam metara visine kako bi jeo s drveća, što ga čini višim od žirafe. To su zaključci doneti na osnovu fosila otkrivenih u severnoj kineskoj provinciji Gansu.

Istraživači pišu kako je analizom fosila, pronađenih 2015, zaključeno kako oni pripadaju novoj vrsti, drugačijoj od dosad poznatih divovskih nosoroga.     

Potpuno očuvana lobanja i čeljust pokazuju sličnost sa današnjim tapirima, zaključak je istraživanja. Nova vrsta srodna je divovskim nosorozima koji su nekada živeli u Pakistanu, što sugeriše da su se kretali širom centralne Azije.

Nosorozi su slobodno putovali između severozapada Kine i indijsko-pakistanskog podkontinenta, što znači da je Tibetanska visoravan tada imala nizijska područja, smatraju naučnici.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!