PRONAĐEN VIRUS STAR 15 HILJADA GODINA: Krio se u glečeru na tibetanskoj visoravni

Tanjug

24. 07. 2021. u 08:11

NAUČNICI su otkrili u uzorcima leda sa glečera na tibetanskoj visoravni do sada nepoznate viruse koji potiču od pre 15.000 godina.

ПРОНАЂЕН ВИРУС СТАР 15 ХИЉАДА ГОДИНА: Крио се у глечеру на тибетанској висоравни

Foto: Piksabej

Pronađeni virusi se razlikuju od onih koje su naučnici ranije evidentirali, navodi se u studiji objavljenoj ranije ove sedmice u časopisu Mikrobajom.

Tim sastavljen od naučnika koji proučavaju klimatske promene i mikrobiologa sa Državnog univerziteta Ohajo, pronašao je viruse u dva uzorka leda ekstrahovana 2015. godine na vrhu Gulija, u zapadnoj Kini na oko 6.700 metara nadmorske visine, prenosi Si-En-En.

Uzorci leda su izvađeni iz glečera na dubini od oko 310 metara, povrdio je jedan od vodećih autora studije, mikrobiolog Džiping Džong.

Naučni tim je analizirao led i pronašao 33 virusa, od kojih najmanje 28 nisu bili poznati nauci od ranije, ali koji su uspeli da prežive jer su bili zamrznuti.

Prema zaključcima objavljenim u studiji, pronađeni virusi su verovatno potekli iz tla ili od biljaka, a ne od ljudi ili životinja, prilagođeni su životu u ekstremnim uslovima i ne bi bili štetni za ljude.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (2)

EGZOTIČNA PONUDA KOJU NE SMETE PROPUSTITI! Odmor iz snova, već od 407evra po osobi! Putuje se samo 2 SATA!