CRVENI KOLOS JE VELIKI PRIJATELJ "MALE" SRBIJE: Narodnooslobodilačka armija Kine danas obeležava rođendan

Dragan Vujičić

01. 08. 2021. u 09:32

- KONKRETNA pomoć Armije Kine Vojsci Srbije ogleda se u razmeni iskustava, obuci, planiranju upotrebe, školovanju naših kadrova i konkretne materijalne pomoći u donaciji savremenih sredstava za potrebe naše vojske. Razmena iskustava odvija se u redovnom prisustvu naših ministara odbrane na međunarodnim konferencijama o bezbednosti, a intenzivna saradnja je počela pre nekoliko godina kada je delegacija vojnih veterana iz Kluba generala i admirala Srbuje upoznala predstavnike

ЦРВЕНИ КОЛОС ЈЕ ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ МАЛЕ СРБИЈЕ: Народноослободилачка армија Кине данас обележава рођендан

Prvi avgust je Dan kineske vojske / Foto AP

Akademije vojnih nauka Armije Kine sa iskustvima o merama i postupcima naše vojske tokom NATO agresije - ovako, ukratko, o saradnji Armije Kine i Vojske Srbije govori general Milomir Miladinović, predsednik Skupštine Kluba generala i admirala Srbije.

Povodom 1. avgusta - Dana Narodnooslobodilačke Armije Kine general Miladinović sa zadovoljstvom ističe da su odnosi između rukovodstva dveju zemalja i Generalštabova vojski na izuzetnom nivou. Naš general primećuje da, "zahvaljujući ličnim odnosima poverenja i međusobnog uvažavanja koji su uspostavljeni između vrhovnog komandanta Narodnooslobodilačke Armije NR Kine Si Đinpinga i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, armije sarađuju na mnogo višem nivou nego dosad".

- Uskoro ćemo sa Armijom Kine imati priliku da podelimo znanja i o pitanju sajber ratovanja, što je danas u fokusu izučavanja u vojskama celog sveta. Dobro znamo koliko su njihovi stručanjaci odmakli na ovom polju i koliko su ta znanja potrebna našoj armiji. U Kini se i dosada školovao veliki broj naših starešina iz više oblasti, a posebno u izučavanju jezika i tradicionalne kineske medicine, u okviru čega je potpisan i dogovor o formiranju Centra tredicionalne kineske medicine na VMA - priča general.

Govoreći o istorijatu Armije Kine, Miladinović podseća da je savremena kineska vojska osnovana 1. avgusta 1927. godine pod punim imenom Crvena armija oružana snaga Komunističke Partije Kine.

- Borci kineske armije učestvovali su u Dugom maršu 1934/35. godine, a u Drugom svetskom ratu bili su nosioca otpora protiv japanskog okupatora. Crvena armija je 1949. pobedila snage Kuomitanga u građanskom ratu i omogućila stvaranje današnje NR Kine.

- Kod nas se o kineskoj armiji relativno malo zna. To je pravi kolos. Profesionalizacija njihove vojske izvršena je krajem 1970. godine u sklopu takozvane četiri modernizacije - objašnjava srpski general. - Armija je raspoređena u četiri vida, Kopnenu vojsku, Mornaricu, Vazduhoplovstvo i raketne trupe. organizovana je u pet vojnih oblasti sa oko dva miliona pripadnika. Imaju preko 300 miliona starijih od 18 godina sposobnih za vojnu službu, a budžet im je oko 200 milijardi dolara na godišnjem nivou. I sa tako relativno malim budžetom ta armija je u tri najsnažnije na svetu.

Predsednik Kluba generala i armirala Srbije dalje navodi da razlika u veličini, broju stanovnika, ekonomskoj moći i uticaju na međunarodne odnose Kine i Srbije nikad nije bila prepreka dobrih odnosa dveju vojski.

- Naprotiv, Kina o Srbiji misli kao o strateškom partneru, kao zemlji koja zaslužuje poštovanje, na čemu smo im zahvalni - kaže on, dodajući: "Slični smo i u zalaganju za mir u svetu, progres i ljudsko dostojanstvo svih naroda i država. Iako je zbog udaljenosti neposredna fizička pomoć teško ostvariva, moralna podrška koju imamo od Kine i njene armije je garant međunarodnog ugleda Srbije."

PRVI DOŠLI VOJNI LEKARI

- NIKAD nećemo zaboraviti pruženu pomoć pripadnika Armije Kine u ovo vreme pandemije virusa korona. Oni su nam prvi pritekli u pomoć da bi svojim znanjem i iskustvom i pomogli našim lekarima u suzbijanju ove opasne pandemije, rizikujući i svoje živote - podseća general Miladinović i nabraja dalje: Nemerljiv je doprinos Armije Kine u pružanju pomoći u vrednosti od oko 750 000 evra u respiratorima, monitorima, infuznim pumpama, kamerama. Posebno hvala Kini na vakcinama, zahvaljujući kojima je Srbija vodeća zemlja u suzbijanju virusa korona u Evropi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor