KANADA: Prvi put zvanično obeleženo ukidanje ropstva

Tanjug

02. 08. 2021. u 10:51

U KANADI je 1. avgusta prvi put zvanično obeležen Dan emancipacije koji je uveden kao sećanje na dan kada je 1834. godine stupio na snagu Zakon o ukidanju ropstva u Britanskom carstvu.

КАНАДА: Први пут званично обележено укидање ропства

Foto: Printskrin Youtube

Donji dom parlamenta i kanadski Senat jednoglasno su u martu prošle godine obeležili ovaj datum i proglasili 1. avgust za Dan emancipacije u Kanadi, prenosi FransAnfo.

- Danas prepoznajemo i odajemo počast ljudima afričkog porekla zbog njihove hrabrosti, odlučnosti i otpornosti pred razornim posledicama transatlantske trgovine robljem - navodi se u saopštenju iz kabineta premijera Džastina Tridoa i ukazuje da 1. avgust predstavlja vrhunac višedecenijskog aktivizma u udruženjima kanadskih crnaca i zajednica koje ih podržavaju.

Ovaj datum se već dugo pamti u afričko-kanadskim zajednicama u Kanadi, ali je ove godine prvi put zvanično obeležen na nacionalnom nivou, iako pokrajina Ontario zvanično obeležava Dan emancipacije još od 2008. godine, a grad Vancouver od 2020.

- Uprkos ukidanju ropstva pre skoro dva veka, nasleđe rasizma prema crncima prisutno je i danas, ukorenjeno u našim institucijama, politici i praksi - navodi se u saopštenju premijera Tridoa koji je predočio da je taj dan takođe "prilika da se oda počast dostignućima crnih Kanađana".

On je pozvao sve svoje sunarodnike da - razmisle o doprinosima crnih Kanađana, nauče više o istoriji Dana emancipacije i suprotstave se rasizmu.-

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!