KO FINANSIRA I NAORUŽAVA TALIBANE? Stižu upozorenja da će oni biti izuzetno bogata i samoodrživa organizacija

Novosti online

17. 08. 2021. u 10:34

AVGANISTAN je ponovo u krizi nakon što su talibani u nedelju zauzeli glavni grad Kabul, preuzeli vlast i naterali predsednika Ašrafa Ganija na beg iz države.

КО ФИНАНСИРА И НАОРУЖАВА ТАЛИБАНЕ? Стижу упозорења да ће они бити изузетно богата и самоодржива организација

Foto: Tanjug/AP Photo

Međutim, kako su to uspeli s obzirom na to da nemaju zvaničnih izvora finansiranja?

Talibani su svrgnuti 2001. godine, međutim brzo su povratili vlast čim je američka vojska napustila Aganistan.

Sada su zemlju proglasili "islamskim emiratom", a hiljade ljudi pokušava da napusti grad. Neki od tih pokušaja imaju i tragične ishode.

Avganistansku vojsku su finansirali Amerikanci, u njih i dobru vojnu opremu uloženo je milijarde dolara, ali odakle talibanima novac da ih za manje od mesec dana potpuno poraze? Britanski Independent je istražio kako se talibani finansiraju i ko ih naoružava.

Kako se finansiraju talibani?

Avganistan je najveći izvoznik opijuma u svetu i upravo je on najveći izvor sredstava talibanima.

Šef Kancelarije UN-a za kriminal i narkotike (UNODC) u Kabulu Cesar Gudes je rekao Rojtersu da su talibani uvek računali na tu avganistansku trgovinu opijumom, a stručnjaci veruju da je ova grupa, zajedno s javnim službenicima, već duže vreme uključena u trgovinu drogom.

Poverljivi izveštaj koji je sastavio NATO, a koji je kasnije procureo na Radio Slobodna Evropa pokazao je da grupa takođe dobija novac od rudarstva, nekretnina i anonimnih donatora u regionu.

Osim navedenih načina, u delovima zemlje koje kontrolišu talibani takođe postoji i neka vrsta oporezivanja, poznata kao "ushr", a UN-ov izveštaj iz 2012. navodi da ovaj porez iznosi 10 posto na žetvu i 2,5 posto na imovinu.

Novinarka Lin O'Donel u svom izveštaju upozorava da će talibani biti izuzetno bogata organizacija sa samoodrživim sredstvima finansiranja i vojskom koju podržavaju zemlje u regionu.

Kako talibani dolaze do naoružanja?

Stručnjak za Avganistan na Univerzitetu Stanford je rekao za Vašington Post da je jedan od prvih poteza koje talibani urade prilikom ulaska u novu teritoriju, odlazak u sedište vlade, hapšenje ili ubijanje osoba koje se tu nalaze, otvaranje zatvora, a zatim odlazak u vladine baze gde zaplenjuju oružje.

Krećući se kroz državu, talibani su tako pokrali brojno oružje koje su Sjedinjene Američke Države dale avganistanskoj vojsci i policiji.

Talibani takođe imaju oružje i opremu koju su im donirale razne grupe i države koje su naklonjene njihovom cilju.

General Džon Nikolson je ranije govorio za BBC da oni oružje krijumčare preko granice iz susednog Tadžikistana, a da je Rusija jedan od donatora. Zbog toga su Sjedinjene Američke Države optuživale Rusiju 2018. godine da podržava talibane, međutim i Rusija i talibani su negirali te tvrdnje.

Na poslednjem sastanku Saveta bezbednosti UN-a, koji je održan juče, pomenuti su poslednji izveštaji iz ove države u kojima se navodi da je talibane finansirala i Al Kaida.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (3)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!