VOŽNJA PARIZOM BRZINOM PUŽA: Grad svetlosti doneo nova pravila za automobile

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

30. 08. 2021. u 23:40

KO se ubuduće bude vrteo oko kružnih tokova u Parizu "zavrteće" mu se u glavi od "astronomske" dozvoljene brzine od 30 kilometara na sat.

ВОЖЊА ПАРИЗОМ БРЗИНОМ ПУЖА: Град светлости донео нова правила за аутомобиле

Foto EPA

Odlukom gradskih vlasti, maksimalna brzina u najvećem delu grada smanjena je sa 50 na brzinu puža - 30! Dodatno, novo pravilo može da dovede i do većih izdavanja Parižana i gostiju francuskog glavnog grada za taksi. Naime, prema pravilima udruženja taksista, kada se vozilo kreće većom brzinom od 30 kilometara, naplaćuje se prema pređenom kilometru, a sporije od toga po vremenu provedenom u kolima.

Za utehu ljubiteljima "brze" vožnje, neki pravci, poput Jelisejskih polja i još nekoliko širokih bulevara i avenija, kao i transferzale kroz Bulonjsku i Vensensku šumu, zadržali su prethodnu brzinu.

Ovu meru prethodno su najavili gradonačelnica Pariza socijalistkinja An Idalgo i njen saradnik zadužen za transport i transformaciju urbanog prostora, iz redova "zelenih" David Belijar. Sve u cilju "poboljšanja bezbednosti saobraćaja, smanjenja buke i da bi se grad adaptirao na klimatske promene". Želja je i da se smanji broj automobila i da se više prostora i sigurnosti obezbedi za pešake, bicikliste, decu i starije ljude.

Ipak, prema jednom istraživanju javnog mnjenja s kraja prošle godine, 59 odsto Parižana zalagalo se za smanjenje brzine na 30 kilometara, pod uslovom da određeni pravci ostanu s brzinom od 50.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!