U BELGIJI NOVI SLUČAJ OMIKRONA: Bolnice odlažu operacije

Novosti onlajn

01. 12. 2021. u 16:08

U BELGIJI je identifikovan novi slučaj infekcije novim svojem korna virusa - omikron.

У БЕЛГИЈИ НОВИ СЛУЧАЈ ОМИКРОНА: Болнице одлажу операције

Foto: Tanjug/AP

U pitanju je vakcinisana osoba koja nije imala kontakt sa prvim identifikovanim nosiocem ovog virusa na teritoriji Belgije, koja nije sama putovala u inostranstvo, ali je imala kontakte sa nekim ko je putovao.

Lekari dodaju da su simptomi infekcije kod ove osobe blagi.

- Za sada imamo dva potvrđena slučaja omikrona u Belgiji. Ova dva pacijenta nisu povezana. Broj zaraženih bi mogao da dostigne 10 u narednim satima - poručio je mikorobiolog Emanuel Andre, zadužen za belgijsku nacionlanu kovid-19 laboratoriju.

Belgijske nacionalne vlasti pozvale su juče sve bolnice u Belgiji da odmah odlože sve nehitne tretmane za dve nedelje kako bi se oslobodili kreveti za pacijente sa korona virusom.

Procena je se da će se do 10. decembra na intenzivnoj nezi u belgijiskim bolnicma neći preko 1000 kovid pacijenata.

Na dve nedelje odlažu se sve nehitne operacije i aktivnosti koje koriste intenzivnu negu, klasične hospitalizacije koje ne koriste intenzivnu negu kao i hirurške jednodnevne intervencije koje ne koriste intenzivnu negu.

Operacije i terapije  koje spašavaju živote kao što su hemoterapija, dijaliza ili neophodna rehabilitacija će se nastaviti kao i do sad.

- Izvesno je da će se priliv kovid pacijenata nastaviti i u narednim nedeljama. Ovo više ne možemo sprečiti, a nove mere će dati efekat tek u narednom periodu - upozoravju belgijske zdravstvene vlasti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...