BIVŠI FRANCUSKI MINISTAR SPROVEDEN U ZATVOR: Gean dve godine iza rešetaka - Sarkozijev čovek novcem nagrađivao sebe i dvojicu saradnika

G. ČVOROVIĆ, od stalnog dopisnika "Večernjih novosti" - PARIZ

13. 12. 2021. u 22:06

KLOD Gean, bivši francuski ministar unutrašnjih poslova za vreme predsednika Nikole Sarkozija (76), odveden je juče u pariski zatvor Sante.

БИВШИ ФРАНЦУСКИ МИНИСТАР СПРОВЕДЕН У ЗАТВОР: Геан две године иза решетака - Саркозијев човек новцем награђивао себе и двојицу сарадника

EPA

Gean je osuđen 2017. na dve godine zatvora, od kojih jednu uslovno, i 75.000 evra globe, zbog motivacione varijabile koju je, u visini od 5.000 evra u kešu sam sebi isplaćivao iz koverte namenjene policijacima za vršenje istraga, u vreme dok je bio šef kabineta Nikole Sarkozija u ministarstvu unutrašnjih poslova između 2002. i 2004. Još ukupno pet hiljada evra mesečno delio je svojim dvoma saradnicima.

Branio se time da je ta praksa postojala i ranije. Od presude, nalazio se na uslovnoj slobodi, a bio je u obavezi da vrati i uzetih 190.000 evra. To je činio tako što mu je od penzije uzimao 3.000 evra mesečno, ali je sud procenio da to nije dovoljno, pa je otišao u zatvor.

Gean je bio Sarkozijeva desna ruka, obavljao je i funkciju generalnog sekretara u Jelisejskoj palati, imao je nadimak "kardinal", a bio je zadužen i za Sarkozijevu predizbornu kampanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!