ZBOG DUGA BEZ PRAVA GLASA U UN: Crveni karton za osam država uključujući Iran, Siriju, Venecuelu

D. D. S.

13. 01. 2022. u 12:33

UKUPNO 11 država članica Ujedinjenih nacija kasni sa plaćanjem doprinosa u skladu sa članom 19 Povelje UN, ali osam država, među kojima Iran, Sudan i Venecuela, izgubilo je pravo glasa u UN zbog prevelikog duga prema organizaciji, izjavio je generalni sekretar Antonio Gutereš. Pravo glasa su izgubile i Antigva i Barbuda, Kongo, Gvineja, Papua Nova Gvineja i Vanuatu.

ЗБОГ ДУГА БЕЗ ПРАВА ГЛАСА У УН: Црвени картон за осам држава укључујући Иран, Сирију, Венецуелу

Foto: Depositphotos

U pismu članovima Generalne skupštine, u čiji je uvid imala agencija Frans pres, podseća se da član 19 predviđa suspenziju prava glasa Generalnoj skupštini za svaku zemlju čiji je iznos zaostalih obaveza jednak ili veći od doprinosa koji je platila u poslednje dve godine. Izuzete su samo države kod kojih je do neplaćanja došlo "zbog okolnosti koje su van kontrole", pa su pravo glasa uspeli da zadrže Komori, Sao Tome i Prinsipe, Somalija, naveo je Gutereš.

Da bi zemlje vratile pravo glasa, neophodno je da plate barem minimalni iznos koji nije isti za sve. Iran treba da plati više od 18 miliona dolara, Sudan oko 300.000 dolara, a Venecuela gotovo 40 miliona dolara.

Godišnji operativni budžet UN, odobren u decembru, iznosi oko tri milijarde dolara. Budžet mirovnih operacija, odobren u junu, iznosi oko 6,5 milijardi dolara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)