KINA SADA PUŠTA NAFTU IZ STRATEŠKI REZERVI Zajedno sa SAD žele da obore cenu "crnog zlata"

Novosti online

14. 01. 2022. u 17:07

Kina će pustiti u promet sirovu naftu iz strateških rezervi oko praznika Lunarne nove godine, u okviru plana koji koordiniraju Sjedinjene Države s drugim velikim potrošačima u nastojanju da smanje globalne cene tog energenta, izveštava Rojters pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

КИНА САДА ПУШТА НАФТУ ИЗ СТРАТЕШКИ РЕЗЕРВИ Заједно са САД желе да оборе цену црног злата

Foto: Profimedia

Kako prenosi Blic Neimenovani sagovornici britanske agencije, upoznati s razgovorima između dva najveća svetska potrošača sirove nafte, rekli su da je Kina prihvatila krajem 2021. da iz strateških rezervi plasira na tržište neodređenu količinu nafte u zavisnosti od nivoa cena.

„Kina je pristala da pusti relativno veću količinu ako nafta pređe nivo od 85 dolara po barelu, i manju količinu ako cene ostanu blizu nivoa od 75 dolara“, rekao je jedan izvor ne ulazeći u detalje.

Lunarna nova godine pada 1. februara, a u Kini se neće raditi od 31. januara do 6. februara zbog proslave najvećeg godišnjeg praznika.

Iz kineska nacionalne uprava za hranu i strateške rezerve nisu odmah odgovorila na zahtev Rojtersa za komentarom.

Cene nafte su se ove nedelje oporavile iznad 80 dolara po barelu, podstaknute poremećajem isporuka iz Libije i Kazahstana, kao i padom američkih zaliha "crnog zlata" na najniži nivo od 2018. godine, i poboljšanim izgledima potražnje goriva u Evropi u kojoj se ublažavaju mere kovid ograničenja.

Cena fjučersa svetske referentne nafte Brent iznosila je 84,79 dolara po barelu, a američke WTI sirove nafte 82,23 dolara za barel na jutrošnjem trgovanju u 07:30 časova po srednjoevropskom vremenu.

(Blic)

BONUS VIDEO:

NA DANAŠNJI DAN 1826. GODINE: Matica srpska rođena je u Pešti po želji bogatih Srba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a