OPTIMIZAM IZ FRANCUSKE: Dostignut vrhunac pandemijskog talasa?

AKTUELNI talas virusa korona u Francuskoj izgleda da dostiže vrhunac. U tome se slažu mnogobrojni infektolozi, među kojima je i profesor sa Instituta Paster Arno Fontane.

ОПТИМИЗАМ ИЗ ФРАНЦУСКЕ: Достигнут врхунац пандемијског таласа?

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Imamo utisak da pik prolazi pred našim očima – ulio je optimizam ovaj član Naučnog saveta Francuske.

Prema njegovom mišljenju, vrhunac po broju slučajeva već je prošao u pariskom regionu, slično je i na Korzici, dok se tokom ove sedmice očekuje da to tako bude u ostatku Francuske.

U Parizu i okolini u piku ovog talasa bilo je čak 4.100 zaraženih na sto hiljada stanovnika, a sada ih ima 3.700, dok je na Korzici taj broj spao sa 2.700 na 2.200. Kao i uvek, odraz u bolnicama vidi se nedelju dana kasnije, što znači da bi u ova dva regiona maksimalan broj obolelih na lečenju mogao da bude krajem ove sedmice, a u ostatku zemlje za desetak dana.

Ukoliko se nastavi ovakva tendencija, na osnovu iskustva koje je već viđeno u nekim drugim zemljama, bilo bi to pravo svetlo na kraju tunela u zemlji koja je proteklih sedmica beležila svetske rekorde po broju inficiranih, s preko trista trideset hiljada inficiranih dnevno, u državi sa 67 miliona stanovnika.

Prema predviđanjima, u sledećih mesec dana nastavio bi da opada broj slučajeva, da bi se početkom marta ušlo u "mirnu luku". Ako se tome dodaju i očekivanja nekih stručnjaka da bi omikron, možda, mogao da bude poslednji soj korona virusa, nade su više nego velike, da bi život, konačno, polako mogao da se vrati u nešto što bar liči na normalu.

BONUS VIDEO - Srpska fabrika vakcina

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna