MAKRON PRIZNAO: Evropa je zavisna od Rusije

Novosti onlajn

19. 01. 2022. u 18:09

EVROPSKA unija je zavisna od Rusije u sferi uvoza nafte i gasa, ali to ne znači da treba da raskine veze sa Moskvom, izjavio je predsednik Francuske Emanuel Makron.

МАКРОН ПРИЗНАО: Европа је зависна од Русије

Foto: Printscreen

- Moramo da stvorimo uslove suvereniteta, a to znači veću nezavisnost od Rusije. Međutim, kada pogledam naš uvoz nafte i gasa vidim da nismo nezavisni od Rusije, ali ne mislim da treba da prekinemo sve veze. Naprotiv, imamo mnogo veza sa Rusijom. Ali ako želimo da imamo uticaj, nikada ne treba da budemo u ranjivoj poziciji - rekao je Makron, govoreći u Evropskom parlamentu.

Kako je istakao, žali što predlog Francuske i Nemačke o povratku na dijalog sa Rusijom pre nekoliko meseci nisu podržale zemlje Evropske unije.

- Pre nekoliko meseci, zajedno sa bivšom kancelarkom Nemačke (Angelom Merkel) pokušali smo da podstaknemo obnavljanje dijaloga između Evrope i Rusije. Naše kolege se nisu ugledale na nas. Žao mi je zbog toga - rekao je Makron.

Kako je istakao, „veoma je teško voditi suverenu politiku prema Rusiji, ako odlučimo da ne razgovaramo sa Rusijom“.

- Postoji politika sankcija, koja je na snazi od 2014. godine. To nije dovoljno (za izgradnju odnosa sa Rusijom). Moramo da imamo kompletnu agendu. Opisao sam je kroz inicijativu koju sam predložio: izgraditi novi poredak bezbednosti i stabilnosti. Zatim treba da izgradimo uslove za suverenitet, odnosno veću nezavisnost u odnosu na Rusiju - poručio je Makron.

BONUS VIDEO:

PANIKA U AMERICI: Trupe, duge cevi, vanredno stanje... Šta sledi narednih dana?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku