DA LI ĆE EU ZABRANITI RUDARENJE BITKOINA? Sudar visokog profita i borbe protiv klimatskih promena

Novosti onlajn

19. 01. 2022. u 19:29

NAJVEĆI finansijski regulatori Evropske unije ažurirali su poziv za zabranu za ključne oblike rudarenja bitkoina, upozoravajući na povećanje udela obnovljive energije posvećene rudarenju kriptovaluta.

ДА ЛИ ЋЕ ЕУ ЗАБРАНИТИ РУДАРЕЊЕ БИТКОИНА? Судар високог профита и борбе против климатских промена

FOTO: EPA

Erik Tidien, potpredsednik Evropske uprave za vrednosne papire i tržišta, rekao je za „Fajnenšel tajms“ da je rudarenje bitkoina postalo nacionalni problem u njegovoj rodnoj Švedskoj i da kriptovalute predstavljaju rizik za postizanje ciljeva Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Evropski regulatori su rekli da postoje dva modela: jedan je Proof of work (Dokaz rada) koji je manje energetski intenzivan, a drugi je Proof of stake (Dokaz udela) - model za smanjenje ogromne količine električne energije koja se koristi u sektoru.

Bitkoin i eter, dve najjače kriptovalute po obimu, oslanjaju se na model Dokaz rada, zahtevajući od svih učesnika u digitalnoj knjizi blokčejn da potvrde transakcije. Rudari koji koriste ogroman centar podataka pun brzih kompjutera za rešavanje složenih zagonetki nagrađeni su snimanjem transakcija s tek iskovanim novčićima. Ovo zahteva mnogo više energije od modela Dokaz udela, koji ima mnogo manje strana koje odobravaju transakciju.

- Rešenje je da se zabrani model Dokaz rada. Dokaz energetskog profila udela je znatno niži“, rekao je Tidien, koji je i sekretar Uprave za finansijske usluge Švedske i predsedavajući za održive finansije međunarodne organizacije „Iosko“.

Prema sajtu Blockchain.com, rudarenje je postalo vrlo profitabilan i konkurentan posao sa rekordnom računarskom snagom posvećenom procesima. Kina je zabranila ovaj proces u maju, ali su aktivnosti rasprostranjene širom sveta, a sada postoji nekoliko kompanija koje su na berzi fokusirane na ovu praksu, poput kanadske „Hut 8“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)