VELIKO PRIZNANJE KOMANDANTA NEMAČKE MORNARICE: Krim se više nikada neće vratiti u Ukrajinu

Novosti onlajn

22. 01. 2022. u 15:28

KOMANDANT nemačke Ratne mornarice, viceadmmiral Kej-Ahim Šenbah smatra da se Krim nikada neće vratiti u sastav Ukrajine.

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ КОМАНДАНТА НЕМАЧКЕ МОРНАРИЦЕ: Крим се више никада неће вратити у Украјину

Foto: EPA

- Poluostrva Krim nema, nikada se neće vratiti ( u sastav Ukrajine)... To je činjenica - rekao je Šenbah, kometarišući situaciju u Ukrajini tokom konferencije indijskog instituta za odbrambena istraživanja „Manohar Parikar“.

Govoreći o zemljama koje žele da uđu u NATO, viceadmiral je istakao da Gruzija ispunjava kriterijume za ulazak u Alijansu, ali da je njeno članstvo „nerazumno“.

Nakon toga se oglasilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine koje zahteva od Vlade Nemačke da javno demantuje izjavu komandanta Ratne mornarice „koja potkopava suverenitet, teritorijalni integritet Ukrajine i napore usmerene na deeskalaciju situacije u Evropi".

Smatramo da su kategorički neprihvatljive izjave komandanta Ratne mornarice Nemačke Kej-Ahim Šenbaha. Poluostrvo Krim može biti izgubljeno samo u uobrazilji nemačkog viceadmirala. Krim će se sigurno vratiti zahvaljujući istrajnim naporima Ukrajine i njenih partnera“, napisao je portparol MIP Ukrajine Oleg Nikolenko na Fejsbuku.

Podsetimo, Krim je ušao u sastav Rusije nakon referenduma o poluostrvu 2014. godine koji je održan nakon državnog prevrata u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)