POKUŠAJ PSIHOLOŠKOG PRITISKA NA RUSIJU: Pentagon povlači opasan potez na šahovskoj tabli - da li je prava meta "Severni tok 2"

Novosti onlajn

25. 01. 2022. u 22:17

PO LINIJI Rusija-NATO sada vidimo razmenu diplomatskih i taktičkih udaraca. Ovde vidimo određenu partiju šaha u kojoj NATO pokušava da izvrši pritisak uz pomoć svoje vojne snage. Rusija pokušava da ide diplomatskim putem, a NATO se ponaša sve agresivnije “, kaže ruski ekspert Artemij Atamanenko.

ПОКУШАЈ ПСИХОЛОШКОГ ПРИТИСКА НА РУСИЈУ: Пентагон повлачи опасан потез на шаховској табли - да ли је права мета Северни ток 2

Foto: Tanjug/AP

Odluku SAD da povećaju borbenu gotovost trupa u zemlji i inostranstvu zbog situacije oko Ukrajine ruski eksperti vide kao elemement informaciono – psihološkog rata, ali su sigurni da Pentagon neće ratovati sa Rusijom zbog Ukrajine.

Ruski ekspert Konstantin Blohin smatra da Pentagon time želi da demonstrira svoju odlučnosti i želju za ratovanjem, ali da to ne znači da će Amerika započeti ovaj rat i konkretno da će se boriti za Ukrajinu protiv Rusije.

Eskalacija situacije u Donbasu je verovatna, a iza svega stoje pokušaji da se Rusija sankcioniše, smatra Blohin.

- Čak i opoziv diplomata iz Ukrajine je takođe jedan od koraka koji se obično preduzima pre početka rata. Međutim, oni ne troše nikakve dodatne resurse, već samo pokazuju da se spremaju za sukob sa Rusijom. Dakle, u tom duhu se čitava stvar mora tumačiti. Oni neće ratovati za Ukrajinu, a ograničena eskalacija u Donbasu je sasvim moguća kako bi opravdali neke sankcije koje planiraju da uvedu - kaže Blohin.

Ekspert smatra da iza svega ovoga ne stoje samo pokušaji da se Rusija satanizuje, već da se blokira trenutno glavni ruski energetski projekat.

- Glavni zadatak je pokušaj da se zaustavi puštanje u rad ‘Severnog toka 2’, jer je od svih ruskih akcija za SAD taj projekat najproblematičniji, pošto se smatra da taj gasovod bezuslovno dovodi do slabljenja ekonomskih mogućnosti SAD u Evropi. Jasno je da će Rusija i Nemačka od toga imati najviše koristi, dok će SAD ostati bez posla - kaže Blohin.

Rusija se zalaže za mir i dijalog

Portparol Pentagona Džon Kirbi je saopštio da su SAD povećale borbenu gotovost trupa u zemlji i inostranstvu zbog situacije oko Ukrajine i precizirao je da je Pentagon u kriznoj situaciji oko Ukrajine doveo oko 8,5 hiljada vojnika u SAD u stanje povećane gotovosti za prebacivanje u Evropu, dok je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da je Severnoatlantska alijansa počela da jača svoje vojno prisustvo na istočnom krilu i proučava mogućnost da tamo pošalje dodatne borbene grupe NATO-a da zaštite zemlje Alijanse.

Ruski politikolozi takođe smatraju da NATO time namerno zaoštrava situaciju u senci pregovora sa Rusijom o bezbednosnim garancijama koje su u toku.

Govoreći o pregovorima koji se vode između Rusije, NATO-a i SAD oko bezbednosnih garancija, politikolog Jurij Svetov ističe da Amerikanci pokušavaju da pregovaraju sa pozicije sile, da diktiraju uslove, verujući da i dalje raspolažu pravom da „šire demokratiju u svetu“.

Prema njegovim rečima, ovi potezi Vašingtona, po svemu sudeći, trebalo bi da pokažu spremnost SAD da prebace svoje trupe u Evropu i da trguju oko bezbednosnih garancija, ali će takođe nastaviti politiku demonizacije Rusije, kojom je predstavljaju kao agresivnu zemlju.

- Ipak bih želeo da sačekam njihov pismeni odgovor. To što Amerikanci ne žele da se to objavi, može da govori da će biti nekih ustupaka. Istovremeno, sumnjam da će Amerikanci pozitivno odreagovati na ključna pitanja o kojima Rusija govori - kaže Svetov.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

ANGELI MERKEL ZAZVONIO TELEFON NA SASTANKU SA PUTINOM: Njegova reakcija će vas oduševiti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MUŠKARAC KOJI SE ZAPALIO U KRITIČNOM STANJU: Novi detalji drame u NJujorku