RUSKI ASTRONAUT DOBIO AMERIČKU VIZU: Nikolaj Čuba prvo odbijen, ali će ipak moći da obavi obuku u NASA centru

Tanjug

26. 01. 2022. u 15:59

SJEDINjENE Američke Države izdale su vizu ruskom kosmonautu Nikolaju Čubu kako bi mogao da obavi obuku u NASA svemirskom centru Džonson, saopštila je danas ruska svemirska agencija Roskosmos.

РУСКИ АСТРОНАУТ ДОБИО АМЕРИЧКУ ВИЗУ: Николај Чуба прво одбијен, али ће ипак моћи да обави обуку у НАСА центру

Foto: O. Matavulj

- SAD su izdale ulaznu vizu kosmonautu Roskosmosa, Nikolaju Čubu. Kosmonaut planira da otputuje u SAD kako bi učestvovao na obuci u Džonsonovom svemirskom centru, a što svi kosmonauti rade pre leta na Međunarodnu svemirsku stanicu, navodi se u saopštenju, prenosi agencija TASS.

Roskosmos je 22. januara saopštio da su SAD odbile da izdaju vizu Čubu, a što je, kako se navodi, pokrenulo pitanje bezbednosti tokom njegove misije 2023. godine na Međunarodnu svemirsku stanicu (IŠ).

Obučavanje stranih kosmonauta u ruskom trenažnom Centru Jurij Gagarin i u Svemirskom centru Džonson u SAD su rutinske aktivnosti u kojima se ruski i američki astronauti upoznaju sa specifičnostima uzajamnih svemirskih programa i treniraju za boravak na IS S.

Nikolaj Čub je član pomoćnog tima kosmonauta za let IS S Ekspedišn 68 koji bi u septembru ove godine trebalo da poleti u orbitalnu stanicu raketom Sojuz MS-22, ali je i član glavne posade koja bi trebalo da poleti sa Zemlje u proleće 2023. godine raketom Sojuz MS-23, navodi ruska agencija.

BONUS VIDEO: 

TAKSI ZA SVEMIR: SpaceX vozi astronaute za agenciju NASA

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna