AMERIKACI OBUČAVAJU SAVEZNIKE ZA NUKLEARNI NAPAD NA RUSIJU: Rusija upozorava na pretnju koju generiše NATO

P. Z. S. / rt.com

27. 01. 2022. u 20:14

NATO razvija kapacitete za razorne nuklearne napade na Rusiju – što uključuje uključivanje članova alijanse koji nemaju takvo oružje u operacijama obuke – tvrdi najviši zvaničnik Moskve za kontrolu naoružanja.

АМЕРИКАЦИ ОБУЧАВАЈУ САВЕЗНИКЕ ЗА НУКЛЕАРНИ НАПАД НА РУСИЈУ: Русија упозорава на претњу коју генерише НАТО

Foto: printskrin Jutjub


U intervjuu za TASS u četvrtak, Vladimir Jermakov, direktor Odeljenja za kontrolu i neširenje naoružanja u Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, rekao je da su SAD u procesu modernizacije svojih atomskih kapaciteta u Evropi i da su rasporedile rakete na teritorijama nekoliko drugih države članice.

-Prema ekspertskim analizama, pet nenuklearnih zemalja NATO-a drži oko 200 američkih nuklearnih bombi B61, naveo je Jermakov. - Postoji i infrastruktura za podršku operativnom raspoređivanju ovog oružja, koje je sposobno da stigne do ruske teritorije i pogodi širok spektar lokacija, uključujući i strateške.

Direktor je naglasio da dok rakete kontroliše Vašington, nuklearni razvoj predstavlja zajednički napor.

-Postoje 'zajedničke nuklearne misije' između zemalja NATO-a, u toku kojih nenuklearne članice alijanse učestvuju u obukama za razvoj američkih nuklearnih sposobnosti protiv nas, rekao je on.

Jermakov je takođe rekao da je povlačenje američkog nuklearnog oružja iz Evrope jedan od primarnih ciljeva Moskve u tekućim pregovorima o bezbednosti.

-Mi smo odlučni da se „zajedničke nuklearne misije“ NATO-a moraju odmah zaustaviti, svo američko nuklearno oružje mora da se vrati na teritoriju SAD i da se likvidira infrastruktura koja omogućava njegovo brzo raspoređivanje, prokomentarisao je on, rekavši da su ovi predlozi uvršteni na listu bezbednosnih zahteva koje je Moskva isporučila Vašingtonu u decembru.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je u četvrtak razočaranje američkim odgovorom na predloge, rekavši da su SAD odbile da naprave ustupke u vezi sa širenjem NATO-a u istočnoj Evropi. -Glavno pitanje je naš jasan stav o neprihvatljivosti daljeg širenja NATO-a na istok i razmeštanja visokodestruktivnog naoružanja koje bi moglo da ugrozi teritoriju Ruske Federacije, objasnio je diplomata.

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba