PENTAGON ŠALJE NAJBOLJE ŠTO IMA U EVROPU: Stižu vojnici elitnih vazdušno-desantnih divizija

Novosti online

27. 01. 2022. u 23:14

OKOSNICU američkih snaga koje se pripremaju za odlazak u Evropu čine elitne vazdušno-desantne jedinice, saopštio je portparol Pentagona DŽon Kirbi.

ПЕНТАГОН ШАЉЕ НАЈБОЉЕ ШТО ИМА У ЕВРОПУ: Стижу војници елитних ваздушно-десантних дивизија

Foto Tanjug/AP

-Danas mogu da kažem da te snage uključuju jedinice 82. vazdušno-desantne divizije, 18. vazdušno-desantnog korpusa i 101. vazdušno-desantne divizije, otkrio je Kirbi tokom brifinga.

S tim u vezi, pomenuo je i vojsku četvrte pešadijske jedinice, dodajući da ne planira da otkrije kompletan spisak Pentagona.

Sjedinjene Američke Države su, podsećanja radi, u ponedeljak povećale borbenu gotovost trupa u zemlji i inostranstvu zbog situacije oko Ukrajine. Portparol Pentagona DŽon Kirbi saopštio je da je Pentagon doveo oko 8,5 hiljada vojnika u SAD u stanje povećane gotovosti za prebacivanje u Evropu. Prema njegovim rečima, još nije doneta odluke o njihovom slanju.

O isporukama oružja Kijevu

On je na brifingu napomenuo da je Vašington u stalnom kontaktu sa Kijevom oko toga kakva tačna vojna pomoć mu je potrebna. S tim u vezi, istakao je da američke vlasti razmatraju opcije za ubrzanu isporuku oružja Ukrajini.

Portparol je saopštio je da SAD počinju sa isporukom novog paketa vojne pomoći Ukrajini, koja uključuje i ubojito oružje.

Prema njegovim rečima, Amerika se sprema da pošalje odbrambeno i ofanzivno oružje Ukrajini u okviru sledećeg paketa vojne pomoći Kijevu.

-Na početku smo isporuka potpuno novog paketa pomoći, rekao je Kirbi novinarima.

Međutim, on nije precizirao o kom se tačno oružju radi.

Američka misija u Ukrajini nastavlja sa radom

Otprilike 200 pripadnika nacionalne garde američke države Floride nastavlja svoju misiju instruktora i savetnika u Ukrajini, nije doneta odluka o njihovom povlačenju, napomenuo je Kirbi.

-U ovom trenutku nije bilo odluka o promeni njihove misije ili statusa, kao ni njihove lokacije u Ukrajini. Pripadnici Nacionalne garde Floride su i dalje tamo, izjavio je portparol, dajući do znanja da je bezbednost vojske prioritet za Pentagon i u da slučaju zaoštravanja situacije ona može biti brzo povučena.

Kako kaže, Pentagon primećuje gomilanje ruskih vojnih snaga duž granica sa Ukrajinom i Belorusijom. On tvrdi da je Pentagon u poslednja 24 časa registrovao dolazak novih vojnih jedinica u taj region.

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države su tokom proteklih dana poslale u Ukrajinu tri partije pomoći, teške gotovo 300 tona.

Američki mediji u poslednje vreme izražavaju zabrinutost zbog navodnog povećanja „agresivnih dejstava“ Rusije na granici sa Ukrajinom. Sa svoje strane, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da Rusija premešta trupe u okviru svoje teritorije i po svom nahođenju. Prema njegovim rečima, to nikoga ne ugrožava i nikoga ne treba da brine.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - VOJNA VEŽBA Zajednički udar 2020. Pasuljanske livade

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

OSVAJANJE SLAVJANSKA Ruska vojska pojačava pritisak, Ukrajinci tvrde: Ovo je bio cilj Moskve!