AMERIKA PRETI PLANETI: Ko neće sankcije – neka ne kupuje rusko oružje! Da li se Rusi vraćaju na Kubu? (VIDEO)

Novosti online

28. 01. 2022. u 00:48 >> 02:49

AMERIČKA administracija poziva svoje međunarodne partnere da odustanu od novih kupovina ruskog oružja ako ne žele da potpadnu pod sankcije Vašingtona, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

АМЕРИКА ПРЕТИ ПЛАНЕТИ: Ко неће санкције – нека не купује руско оружје! Да ли се Руси враћају на Кубу? (ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

- Bilo da govorimo o Indiji ili nekoj drugoj zemlji, pozivamo sve zemlje da izbegavaju nove velike kupovine ruskih sistema naoružanja - upozorio je portparol.

Prajs je naveo da je američka administracija u kontaktu sa vlastima Indije o mogućnostima uvođenja sankcija u vezi sa isporukama ruskih PVO sistema S-400 toj zemlji.

- Što se tiče kupovine tog ruskog oružja, kao što sam i ranije govorio, još uvek nismo doneli neku odluku. Nastavljamo diskusiju sa indijskom vladom, uzimajući u obzir rizik od mogućih sankcija - konstatovao je portparol.

Brzo ćemo reagovati u slučaju ruskog vojnog prisustva na Kubi

Istovremeno, Prajs je upozorio da će Vašington brzo odgovoriti na potencijalno vojno prisustvo Rusije na Kubi ukoliko primeti pomake u tom pravcu.

Novinari su tokom brifinga zamolili portparola da prokomentariše potencijalne aktivnosti Amerike u slučaju hipotetičkog razmeštanja ruskog oružja u Latinskoj Americi.

- Ako zaista budemo videli napredak u tom pravcu, naš odgovor će biti brz i odlučan - prokomentarisao je Prajs „mogućnost ruskog vojnog prisustva“ na Kubi kao odgovor na širenje vojnog prisustva zapadnih zemalja.

Foto Tanjug/AP

Kako kaže, SAD takve ideje za sada smatraju „praznim pretnjama“.

-To sada spada u kategoriju praznih pretnji, stoga ne nameravam da razmatram hipotetičke pretpostavke. Ali, opet, ukoliko vidimo da se tako nešto materijalizuje, reagovaćemo odlučno - zaključio je Prajs.

Ranije je portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da Rusija razmišlja o svojoj bezbednosti u trenutnoj situaciji, ali da po pitanju mogućeg razmeštanja ruske vojne infrastrukture na Kubi i u Venecueli ne sme da zaboravi da je reč o suverenim zemljama.

Prethodno je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov rekao da ne isključuje mogućnost da bi u slučaju neuspeha pregovora sa Zapadom o bezbednosnim garancijama mogle biti preduzete mere poput razmeštanja ruske vojne infrastrukture na Kubi i u Venecueli. Sa svoje strane, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je istakao da će Sjedinjene Američke Države dati odlučan odgovor ako Rusija rasporedi svoje trupe u Latinskoj Americi.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RUSIJA TESTIRALA S-500! Pogledajte snimak - PVO sistem oborio balističku raketu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)