NOVI POTEZ VAŠINGTONA: Amerika želi da rasporedi trupe u Mađarskoj (VIDEO)

Novosti onlajn

28. 01. 2022. u 16:15

SJEDINjENE Američke Države su se obratile Mađarskoj u vezi sa privremenim raspoređivanjem američkih trupa u toj zemlji.

НОВИ ПОТЕЗ ВАШИНГТОНА: Америка жели да распореди трупе у Мађарској (ВИДЕО)

Foto AP

To je izjavio mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto na brifingu za novinare koji je održan uživo na njegovoj Fejsbuk stranici.

Ministarstvo odbrane Mađarske vodi razgovore o tom pitanju, dodao je Sijarto.

Ukrajinsko pitanje

Poslednjih meseci odnosi Rusije i Zapada postali su još napetiji. Vašington i Brisel optužuju Moskvu da priprema invaziju na Ukrajinu i, u tom kontekstu, jačaju svoje prisustvo u istočnoj Evropi.

U Rusiji odbacuju sve optužbe i podsećaju da Kijev ne poštuje Minske sporazume: ukrajinske vlasti su koncentrisale polovinu trupa blizu kontakt linije i pucaju na pripadnike ustaničkih snaga iz zabranjenog naoružanja.

Kremlj i Ministarstvo spoljnih poslova su više puta isticali da je cilj dezinformacija o „agresiji“ da se pojačaju vojne snage u blizini ruskih granica. Takođe su dodali da su glavni uzrok eskalacije – dejstva SAD i NATO-a, koji Ukrajinu „pumpaju” oružjem, podstičući je na taj način na vojne avanture.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza.

Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Konsultacije o ovim pitanjima održane su 10. januara u Ženevi, 12. januara u Briselu je održan sastanak Saveta Rusija-NATO, a 13. januara u Beču je održan sastanak Stalnog saveta OEBS-a.

Sjedinjene Američke Države i NATO u sredu su predali Rusiji odgovore na predloge o bezbednosnim garancijama.

BONUS VIDEO: 

RUSI NA TVITERU POSTAVILI VIDEO IZ SRBIJE: "Čuvar reda" u Kraljevu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)