MIROVNA MISIJA ORBANA: Mađarski premijer u poseti ruskom predsedniku u Kremlju

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

01. 02. 2022. u 20:57

GOST ruskog predsednika Vladimira Putina juče u Kremlju je bio mađarski premijer Viktor Orban, koji je sa domaćinom razgovarao o širenju saradnje, ali i o pitanjima pre svega vezanim za tenziju oko Ukrajine.

МИРОВНА МИСИЈА ОРБАНА: Мађарски премијер у посети руском председнику у Кремљу

Foto AP

- Niko od lidera EU ne želi rat - poručio je mađarski premijer. - Moja poseta je i svojevrsna mirovna misija. Voleo bih da vas ponovo uverim da niko od lidera Evropske unije i njenih država članica ne želi rat ili sukobe. Pozivamo na politička rešenja i obostrano korisne sporazume.

Pre Orbanovog dolaska u Moskvu, mađarski ministar odbrane Tibor Benko je, komentarišući situaciju oko Ukrajine, izjavio da "nema potrebe da NATO kontingent od 1.000 vojnika bude stacioniran u Mađarskoj". On je upozorio i da ne bi trebalo da se intenzivira retorika iz vremena Hladnog rata.

Mada je članica NATO i EU, Mađarska ne namerava da smanjuje saradnju sa Rusijom već vodi samostalnu politiku.

Putin je pohvalio Orbana rekavši da je zahvaljujući njegovom radu i spremnosti za saradnju Mađarska sada u znatno boljem položaju kada je reč o energetici od mnogih drugih jer kupuje od "Gasproma" gas pet puta jeftinije nego što je tržišna cena. Prošle godine Budimpešta je potpisala ugovore sa "Gaspromom" do 2036. godine.

- Mađarska je zainteresovana za povećanje kupovine gasa iz Rusije - rekao je Viktor Orban. Mađarska dobija ruski gas preko Srbije, kao i iz Austrije.

UKRAJINSKI GASOVOD

MOSKVA je obnovila izvoz gasa u Evropu preko ukrajinskog gasovoda. To se odmah odrazilo na pad cene gasa koja sada iznosi oko 900 dolara za hiljadu kubika. Po ugovoru koji traje do 2024. godine. "Gasprom" ima obavezu da preko Ukrajine transportuje godišnje 40 milijardi kubika gasa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE BESNA: Poginuo Dmitrij Adajev