ISIS I DALJE SNAŽAN U IRAKU I SIRIJI: NJihovo jačanje se nastavlja u Avganistanu i zapadnoj Africi

Tanjug

05. 02. 2022. u 14:54

SAMO dva dana nakon što je vođa ekstremističke organizacije Islamska država (ISIS) poginuo tokom američke operacije na severu Sirije, u izveštaju Ujedinjenih nacija navodi se da je daleko pobeda nad tom terorističkom grupom i ocenjuje da ISIS ostaje moćna sila u Iraku i Siriji, sa rastućim prisustvom u Avganistanu i zapadnoj Africi.

ИСИС И ДАЉЕ СНАЖАН У ИРАКУ И СИРИЈИ: Њихово јачање се наставља у Авганистану и западној Африци

Depositphotos

U izveštaju za period od šest meseci tokom 2021. godine koji su pre pogibije vođe Islamske države Abu Ibrahima el Hašimija el Kurejšija sastavili eksperti UN za ISIS i Al Kaidu, kaže se da ISIS možda još uvek ima i do 50 miliona dolara na raspolaganju, prenosi Si-En-En (CNN).

Iako je ISIS i pre pogibije el Kurejšija izgubio nekoliko važnih rukovodećih ljudi, i dalje ostaje konstantna pretnja na terenu.

U opsežnom dokumentu se ukazuje da nestabilnost u Iraku i Siriji ukazuje da se ne može isključiti eventualni ponovni razvoj ISIS u centralnoj Aziji, kao i da nema dokaza da talibani pokušavaju da ograniče aktivnosti stranih terorista u Avganistanu.

- Naprotiv, terorističke grupe tamo uživaju veću slobodu nego u bilo kom trenutku u novijoj istoriji - dodaju istraživači.

Opisujući situaciju u Iraku i Siriji, izveštaj kaže da se procenjuje da ISIS "ima između 6.000 i 10.000 boraca u obe zemlje, gde formira ćelije i obučava operativce za pokretanje napada", često koristeći pustinjska skrovišta.

Analiza UN navodi da je ISIS u Iraku u drugoj polovini 2021. godine nastavio da izvodi napade, uključujući i operacije tipa "napadni i beži", da postavlja zasede i tempirane bombe pored puta, posebno na delu teritorije severno od Bagdada.

Foto Tanjug/AP

Posmatrači UN procenjuju da se ISIS obnavlja i na krajnjem zapadu Iraka, uključujući uporišta i tunele sa mnogo "uspavanih" ćelija i stotinama boraca u pustinji Anbar.

U izveštaju se opisuje kako vrh ISIS živi u dubokoj ilegali, pa je tako služba neimenovane vlade otkrila i da el Kurejši "preduzima ekstremne mere kako bi osigurao svoju bezbednost i ne dozvoljava da se u njegovoj blizini koristi elektronika".

Uprkos svim merama predostrožnosti, pronađen je u provinciji Idlib, gde je eliminisan, pa je sada ISIS ostao bez lidera, drugi put u poslednje dve godine.

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

BRITANCI NE MOGU DA VERUJU: Novak Đoković se oglasio u ponoć, ovo je poručio sinoćnjem protivniku