EMANUEL MAKRON NE GUBI NADU: Evropa i Rusija će se vratiti dijalogu o bezbednosnim garancijama

Tanjug

08. 02. 2022. u 18:20

FRANCUSKI predsednik Emanuel Makron izrazio je danas u Kijevu nadu da će se situacija u Ukrajini stabilizovati uz striktnu primenu Minskih sporazuma i da će Evropa i Rusija moći da se vrate dijalogu o bezbednosnim garancijama.

ЕМАНУЕЛ МАКРОН НЕ ГУБИ НАДУ: Европа и Русија ће се вратити дијалогу о безбедносним гаранцијама

Foto: Tanjug/AP photo

- Svrha mojih putovanja u Moskvu i Kijev je da kolektivno uspostavimo red, stabilnost i bezbednost na našem kontinentu, koji doživljava štetne posledice vojnog pritiska - poručio je Makron na konferenciji za novinare posle sastanka sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, prenosi TAS S.

On je dodao i da veruje da će se doći do konkretnih i praktičnih rešenja koja će omogućiti napredak.

- Pokrenuo sam ovo pitanje u razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i evropskim partnerima. Voleli bismo da se situacija stabilizuje u narednim nedeljama ili mesecima, što bi nam omogućilo da se vratimo na mehanizme novih garancija i stabilne deeskalacije - naveo je francuski predsednik.

Makron je istakao da se sadašnji proces rešavanja krize na istoku Ukrajine mora nastaviti „bez obzira na tenzije” i „vojni pritisak” na granici zemlje.

On je dodao da je na pregovorima sa Putinom u ponedeljak u Moskvi dosta vremena razgovarao o tom pitanju, kao i da su taj sastanak i ovaj današnji sa Zelenskim omogućili napredak kada je reč o doprinosu bezbednosti u regionu.

Foto Tanjug/AP

- U narednim danima i nedeljama moramo da idemo napred ovim dvostrukim kolosekom, a to je, kao prvo, striktno poštovanje Minskih sporazuma u okviru Normandijske četvorke. Kao drugo, to podrazumeva širok, zahtevan i inovativan dijalog, koji će nam omogućiti da stvorimo garancije stabilnosti i bezbednosti na našem kontinentu i održimo bezbednost u kratkom roku - naglasio je Makron.

Zelenski i Putin potvrdili da će poštovati sporazume iz Minska

On je saopštio i da je Zelenski potvrdio spremnost za primenu sporazuma iz Minska, kao i da mu je Putin u ponedeljak rekao da će poštovati te sporazume.

Sporazume iz Minska su 2014. i 2015. godine potpisali lideri Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke, i predstavljaju odgovor na rusku aneksiju Krima, a njihov cilj je bio da se zaustave sukobi na istoku Ukrajine.

Ovi sporazumi su, između ostalog, podrazumevali sveobuhvatan prekid vatre u Donjecku i Lugansku, povlačenje teškog naoružanja obe strane na lokacije na podjednakom rastojanju od linije razdvajanja, amnestiju za sve osobe u vezi sa događajima na nekoliko područja Donjecka i Luganska i oslobađanje svih nepravedno utamničenih po principu „svi za sve".

Sporazumima je predviđeno i nesmetano dopremanje humanitarne pomoći, efikasan monitoring koji bi sprovodio OEBS, specijalan status za Donjeck i Lugansk, uz punu obnovu socijalnih i ekonomskih veza, kao i da sve strane oružane grupe, vojna oprema i plaćenici treba da napuste Ukrajinu.

 

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (1)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!