PO UGLEDU NA KANADU: ”Konvoj slobode” i pored zabrane krenuo ka Parizu i Briselu, najavljene blokade

Tanjug

11. 02. 2022. u 14:44

I pored zvanične zabrane održavanja ”Konvoja slobode” na teritoriji Brisela, nekoliko stotina vozila krenuo je jutros iz Bretanje u Francuskoj put Pariza u nameri da 14. februara stignu u sedište EU institucija i blokiraju ga u znak protesta protiv mera uvednih zbog korona virusa.

ПО УГЛЕДУ НА КАНАДУ: ”Конвој слободе” и поред забране кренуо ка Паризу и Бриселу, најављене блокаде

Foto AP

Po ugledu na pokret kanadskih kamiondžija, demonstranti u EU nameravaju da kamionima, kamperima i automobilima blokiraju prvo Pariz, a zatim i Brisel, i tako iskažu svoje nezadovoljstvo obaveznom vakcinacijom i drugim epidemiološkim merama, ali i cenom goriva u Evropi.

Nakon slika blokada iz Kanade, vlasti Pariza i Brisela su juče obajvile zabranu ovakvih skupova i poručile demonstrantima da ”mogu da protestuju, ali bez blokiranja saobraćaja”.

Belgijska policija je raspoređena na granici prema Francuskoj kako bi predupredila ulazak konvoja, a vlasti napominju da zbog nepostojanja organizacije protesta, aktivnosti i rute demonstranata prati preko društvenih mreža.

Protestanti, sa svoje strane, najavljuju da ih zabrana neće omesti u nameri da ”preplave Brisel sa više lokacija”.

Gradonačelnik Brisela Filip Kloz kaže da belgijska prestonica ne može biti talac demonstranata i upozorava na čvrstu reakciju policije i vlasti u samom gradu, ali i u celom regionu Brisela.

- Mogu da dođu i demonstriraju, ali ne vozilima i ne kamionima. Nećemo tolerisati to što on blokira ceo glavni grad - kaže Kloz.

BONUS VIDEO: 

NEREDI U NEMAČKOJ: Sukob policije i pripadnika "Antife"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)