VOLAS NAKON SASTANKA: Verujem Šojguu da neće biti napada na Ukrajinu

Novosti onlajn

11. 02. 2022. u 19:02

VOJNO-politička situacija na evropskom kontinentu značajno se pogoršala zbog eskalacija napetosti oko Ukrajine i približavanja NATO našim granicama, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posle razgovora sa kolegom iz Londona.

ВОЛАС НАКОН САСТАНКА: Верујем Шојгуу да неће бити напада на Украјину

Foto: EPA

Britanski ministar Ben Volas poručuje da veruje Šojguu kada kaže da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu.

- Razgovaralo se o najaktuelnijim problemima evropske bezbednosti i saradnji ministarstva odbrane dve zemlje... Šojgu je ukazao da se vojno-politička situacija u Evropi značajno pogoršala zbog eskalacije napetosti oko Ukrajine, vojnog prisustva NATO u blizini ruskih granica što zahteva neodložne mere u cilju osiguranja garancija bezbednosti za RF - navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva odbrane posle sastanka.

Šojgu je predložio zapadnim zemljama da daju svoj doprinos snižavanju napetosti u Evropi i da prekinu sa isporukama oružja u Ukrajinu.

- Ono dolazi sa svih strana, to se radi javno, demonstrativno. Nije sasvim jasno zbog čega. Takođe, želeli bismo da razumemo zbog čega je Britanija uputila specijalce u Ukrajinu i do kada će se tamo nalaziti - rekao je ruski ministar.

S tim u vezi, Volas je novinarima rekao da se radi o pisanju medija i da Britanija ne namerava da u Ukrajinu pošalje 600 specijalaca.

Kako se navodi, ruski ministar je kratko prokomentarisao i odgovore SAD i NATO na ruske nacrte sporazuma u vezi sa garancijama bezbednosti, ističući činjenicu da nema odgovora na ključne zahteve Rusije: odustajanje od daljeg širenja NATO, nerazmeštanje udarnog naoružanja u blizini ruskih granica i vraćanje vojnih potencijala i infrastrukture bloka u Evropi na stanje od 1997. godine kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO.

Ukazao je da bez rešenja tih pitanja nije moguće smanjiti vojno-političku napetost i izgraditi čvrstu arhitekturu evropske bezbednosti.

- Dve strane su se složile da važno da se nastave kontakti s ciljem izbegavanja incidenata i snižavanja rizika od slučajnih konflikata tokom vojnih aktivnosti - navodi se u saopštenju.

Šojgu je naglasio i da je rusko Ministarstvo odbrane spremno da razmotri predloge za obnavljanje bilateralne saradnje u vojnoj sferi.

Razgovori konstruktivni i otvoreni

Britanski ministar je za razgovore sa Šojguom rekao da su bili konstruktivi i otvoreni i da nema nikakve paralele sa jučerašnjom ocenom šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da su razgovori sa šeficom Forin ofisa bili kao „nem sa gluvim“.

On je rekao i da su predstavnici ruske vojske naglasili da ne postoji namera da se napadne Ukrajina.

- Jasno sam stavio do znanja da će rat u Ukrajini imati tragične posledice kako za Ukrajinu, tako i za bezbednost Evrope u celini. Ali, čuli smo uveravanja ministra Šojgua i načelnika Generalštaba Gerasimova koji su rekli da Rusija ne planira invaziju na Ukrajinu. Tokom dijaloga smo saslušali pitanja koja brinu rusku vladu - rekao je on.

Istakao je da se radi o profesionalcima kojima veruje.

- Šojgu ne prisustvuje na ovoj pres konferenciji ali sa sigurnošću mogu da kažem da je on profesionalac, kao i Gerasimov. Ako mi oni kažu da nemaju nameru da izvrše invaziju na Ukrajinu ja to shvatam ozbiljno i verujem u to - rekao je britanski ministar.

Volas je rekao i da London poziva Rusiju na deeskalaciju situacije oko Ukrajine, a konstatovao je i da dve zemlje i dalje imaju različite stavove o nekim pitanjima, kao što je, između ostalog, incident u Solsberiju.

Prema njegovim rečima, zemlje NATO nisu zainteresovane za to da kada je u pitanju Rusija - dele i dominiraju, već za građenje jakih odnosa, uključujući i trgovinske.

Kako je rekao, razgovaralo se o primeni Minskih sporazuma.

Podsetimo, dan ranije u ruskoj prestonici boravila je i ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ENGLESKA OVO UOPŠTE NIJE OČEKIVALA! Evo šta je Novak Đoković rekao na Centralnom terenu posle podviga na Vimbldonu