HUŠKANJE KIJEVA: Propagandne igre oko navodne agresije Rusije na Ukrajinu; Zelenski poziva Bajdena u posetu

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

14. 02. 2022. u 20:37

ZAPAD nastavlja da od Ukrajine stvara neprijateljsku državu prema Rusiji, kako njen predsednik Vladimir Putin kaže "antirusiju", na čijoj bi teritoriji bile razmeštene jedinice NATO, izjavio je zamenik načelnika Glavne operativne uprave Generalštaba oružanih snaga Rusije Stanislav Gadžimagamedov.

ХУШКАЊЕ КИЈЕВА: Пропагандне игре око наводне агресије Русије на Украјину; Зеленски позива Бајдена у посету

Američke protivtenkovske mine pristigle u Kijev / Foto AP

Govoreći u Savetu federacije Rusije, general je objasnio da Zapad šalje stalno nove količine oružja. Ruski Generalštab ocenjuje da Vašington huška Ukrajinu da primeni ratni scenario zauzimanja Donbasa a kasnije i Krima.

Putinov portparol Dmitrij Medvedev je kazao da na granici u Donbasu ukrajinska vojska prebacuje svoje jedinice, što pogoršava situaciju.

Predstavnici samoproglašenih republika Donjecka i Luganska kažu da se ukrajinska vojska koncentriše u tri pravca - ka Donjecku, Gorlovki i južnom delu Donbasa.

U Kremlju su i u ponedeljak ponovili da Rusija ne namerava da napadne Ukrajinu ali neće dopustiti ni da ukrajinska vojska napravi masakar u Donbasu. Predsednik Putin je u ponedeljak tokom dana imao sastanak u Kremlju sa ministrima odbrane i spoljnih poslova Sergejom Šojguom i Sergejom Lavrovom.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao je američkog kolegu DžozefaBajdena da što pre poseti Kijev, verujući da bi to bio jak signal za smirivanje situacije. Novinari bliski Beloj kućismatraju da je takva poseta malo verovatna. Zelenski je od Bajdena tražio i finansijsku pomoć i modernije oružje.

Ukrajinski mediji objavili su u ponedeljak i izjavu Džeka Salivana, savetnika za bezbednost predsednika Bajdena, koji je priznao da ne mogu tačno da kažu kada će Rusija napasti Ukrajinu.

- Mi objavljujemo podatke svojih obaveštajnih službi da bismo sprečili rat - kazao je Salivan.

BOGATAŠI BEŽE

NAJBOGATIJI ljudi Ukrajine i njihove porodice napuštaju zemlju, piše "Ukrajinska pravda". Tako sejoš višeširi psihoza koju su stvorili američki političari u poslednja tri meseca, najavljujući datume kada će Putin poslati svoju armiju da okupira Ukrajinu. Sve te najave su do sada bile lažne sa ciljem da se demonizuje Rusija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL! Pesme o terorističkoj OVK puštene na stadionu  pred utakmicu Borca (VIDEO)