PUTIN NEĆE OBEĆANJA, HOĆE GARANCIJE: Neostvarene američke prognoze o navodnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu izazvale podsmeh

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

16. 02. 2022. u 19:12

Pošto se nisu obistinile prognoze američkih obaveštajnih službi o navodnom napadu ruske vojske na Ukrajinu, u Vašingtonu govore kako je ruska agresija moguća svaki dan, iako je, kao što je najavilo rusko vojno rukovodstvo, nastavljen povratak njenih jedinica posle završenih vežbi na velikim rusko-beloruskim manevrima.

ПУТИН НЕЋЕ ОБЕЋАЊА, ХОЋЕ ГАРАНЦИЈЕ: Неостварене америчке прогнозе о наводној руској инвазији на Украјину изазвале подсмех

Rusi povlače vojnu tehniku posle završenih manevara / Foto AP

Jedini kome nije do smeha je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski koji je ljut na zapadne saveznike, jer stalnim najavama rata stvaraju psihozu u Ukrajini.

- Nas plaše velikim ratom i još jednom navode datum ruskog napada. To nije prvi put. Ali, naša država danas je jača nego ikada. Govore nam da će rat biti 16. februara, ali mi ćemo taj dan proglasiti Danom jedinstva - rekao je u obraćanju naciji Zelenski i potpisao ukaz kojim od 1. marta povećava plate vojsci za 30 odsto.

Predstavnica ruskog MIP Marija Zaharova je napisala da će 15. februar 2022. godine ući u istoriju kao dan propasti zapadnog propagandnog rata. Ali, brzo su se javili iz Vašingtona i rekli da narednih dana, ipak, Rusija može napasti Ukrajinu.

Ešelon vojne tehnike Južnog vojnog okruga vratio se sa Krima preko krimskog mosta. Ali, američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da u to ne veruje. Ako ne veruje Rusima i Belorusima što ne veruje svojim satelitskim snimcima? Zato Bajdenovo obraćanje Rusima da ih SAD, NATO i Ukrajina ne ugrožavaju u Rusiji nije imalo nikakav odjek.

U Moskvi sa velikom dozom ironije komentarišu netačne prognoze iz Vašingtona i Londona, ali su svesni da će oni sada pokušati da ubede svoju javnost kako su "koordinisanim diplomatskim aktivnostima i pretnjama novim sankcijama" sprečili Putina da krene u rat sa susednom Ukrajinom.

Ruski predsednik Putin, međutim, i dalje insistira da se Rusiji daju pisane garancije da se NATO neće širiti na istok i da Ukrajina neće biti primljena u taj vojni savez. On se ne zadovoljava usmenim obećanjima nemačkog kancelara Olafa Šolca, francuskog predsednika Emanuela Makrona i drugih zapadnih političara da u bližoj budućnosti Ukrajina neće biti primljena u NATO.

- Govore mi da Ukrajina neće sutra biti primljena u NATO. A kada će je primiti, prekosutra? Zar to nama menja istorijsku perspektivu? Ništa to ne menja... Govore nam da Ukrajina nije spremna da postane članica NATO. A šta kad je pripreme? Zato mi tražimo pisane garancije i nadamo se da će našu zabrinutost shvatiti ozbiljno - rekao je Putin.

Američki predsednik Bajden nije prihvatio poziv Zelenskog da dođe u Kijev i tako da moćan signal podrške deesakalaciji.

DUMA TRAŽI PRIZNANjE DONBASA

Poslanici ruskog parlamenta traže od Putina priznanje nezavisnosti Donjecke i Luganske oblasti. Predsednik Putin je svestan da poslanici izražavaju raspoloženje naroda u Rusiji, ali i dalje daje prednost diplomatskom putu za traženje kompromisa i da Kijev da određenu autonomiju Donbasu, što je predviđeno Minskim dogovorima. Putin se nada da će Amerikanci i Evropljani povećati pritisak na Kijev da napokon realizuje Minske dogovore potpisane 2015. godine. Putinov gost, nemački kancelar Olaf Šolc smatra da bi rusko prizanje samostalnosti Donbasa bilo "katastrofa", jer se ne bi mogli realizovati Minski dogovori. I Makron je zamolio Putina da ne priznaje nezavisnost Donjecke i Luganske oblasti.

KO NEĆE DA SE TESTIRA...

U Kremlju su sa Putinom francuski predsednik Emanuel Makron, a zatim i nemački kancelar Šolc, sedeli za vrlo dugačkim stolom koji su stolari u Kremlju montirali kad je kupljen u Italiji još u vreme vladavine Borisa Jeljcina. Neobična "scenografija" je posledica toga što predsednik Makron nije želeo da obavi u Moskvi PCR test koji u Kremlju traže od svakog ko želi da bude u blizini Putina. Ni nemački kancelar Olaf Šolc nije hteo ruski PCR test, pa je i on smešten na veliku udaljenost od Putina. Posle objavljivanja fotografija oglasio se i italijanski proizvođač nameštaja Renato Polonja tvrdeći da je pre 25 godina napravio taj sto po narudžbini kompanija koje su restaurirale predsedničku radnu rezidenciju u Kremlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKAD JEFTINIJE Otkrijte čari destinacije sa idealnim plažama i sjajnim provodom!