NOVA TURA SANKCIJA: Australija i Japan se pridružili zemljama koje su uvele mere Rusiji

Novosti online

23. 02. 2022. u 08:02

AUSTRALIJA i Japan su se danas pridružili SAD, Evropskoj uniji, Kanadi i Britaniji u uvođenju sankcija Rusiji, nakon što je Moskva priznala samoproglašene republike Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrila slanje trupa u tu oblast.

НОВА ТУРА САНКЦИЈА: Аустралија и Јапан се придружили земљама које су увеле мере Русији

Foto: Tanjug

Australija će odmah početi da uvodi sankcije ruskim pojedincima za koje veruje da su odgovorni za postupke te zemlje protiv Ukrajine, saopštio je premijer Skot Morison na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

- Australijanci su se uvek suprotstavljali nasilnicima, a mi ćemo se suprotstaviti Rusiji, zajedno sa svim našim partnerima. Očekujem i dodatne tranše sankcija, ovo je samo početak ovog procesa- rekao je Morison.

I japanski premijer Fumio Kišida izjavio je danas da Tokio uvodi sankcije Moskvi zbog njenih akcija u Ukrajini, koje predstavljaju, kako je naveo, "neprihvatljivo kršenje ukrajinskog suvereniteta i međunarodnog prava".

Japanske sankcije uključuju zabranu izdavanja ruskih obveznica u Japanu i zamrzavanje imovine određenih ruskih pojedinaca, kao i ograničavanje putovanja u Japan, rekao je Kišida.

- Akcije Rusije veoma jasno nanose štetu suverenitetu Ukrajine i protive se međunarodnom pravu. Još jednom osuđujemo ovakve poteze i snažno pozivamo Rusiju da se vrati diplomatskim razgovorima- naglasio je japanski premijer.

On je još rekao da Japan ima dovoljne rezerve nafte i tečnog prirodnog gasa (LNG), tako da, kratkoročno gledano, neće biti značajnog uticaja na snabdevanje energijom.

Rusija je u 2021. obezbedila više od 12 odsto japanskog uglja i skoro desetinu tečnog prirodnog gasa, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)