NOVA BAZA NUKLEARNIH PODMORNICA: Australija jačanje odbranu i suzbija ambicija Kine

D. D. S.

07. 03. 2022. u 16:00

AUSTRALIJA će izgraditi bazu nuklearnih podmornica na istoku zemlje, najavio je u premijer Skot Morison. Projekat, procenjen na 7,4 milijarde dolara, ima za cilj jačanje odbrane zemlje i suzbijanje ambicija Kine u indo-pacifičkom regionu.

НОВА БАЗА НУКЛЕАРНИХ ПОДМОРНИЦА: Аустралија јачање одбрану и сузбија амбиција Кине

Skot Morison, Foto AP

 Morison je rekao da partnerstvo AUKUS-a sa SAD i Ujedinjenim Kraljevstvom i tehnologija nuklearnih podmornica koju će obezbediti znači da je vreme za "novo razmišljanje".

- Vlada je sada odlučila da će, u cilju podrške našoj odluci o nabavci podmornica na nuklearni pogon, uspostavljanje druge podmorničke baze na našoj istočnoj obali poboljšati našu sposobnost strateškog odvraćanja, sa značajnim prednostima u operativnom, obučkom, kadrovskom i industrijskom smislu - rekao je on.

Morison je naveo tri lokacije koje su ušle u uži izbor, uključujući Brizbejn, treći po veličini grad u zemlji, i Njukasl, koji ima luku za isporuku uglja, zajedno sa lukom Kembla. Novo postrojenje - prva ključna vojna baza Australije od 1990-ih - moglo bi da primi američke i britanske nuklearne podmornice. U okviru saveza AUKUS-a sa tim partnerima koji je uspostavljen prošle godine, Australija će izgraditi najmanje osam sopstvenih nuklearnih podmornica. - Ovde se radi o dodatnim nacionalnim kapacitetima - rekao je on, dodavši da je cilj raspoređivanje novih sposobnosti za "maksimalni strateški efekat".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju