NOVA BAZA NUKLEARNIH PODMORNICA: Australija jačanje odbranu i suzbija ambicija Kine

D. D. S.

07. 03. 2022. u 16:00

AUSTRALIJA će izgraditi bazu nuklearnih podmornica na istoku zemlje, najavio je u premijer Skot Morison. Projekat, procenjen na 7,4 milijarde dolara, ima za cilj jačanje odbrane zemlje i suzbijanje ambicija Kine u indo-pacifičkom regionu.

НОВА БАЗА НУКЛЕАРНИХ ПОДМОРНИЦА: Аустралија јачање одбрану и сузбија амбиција Кине

Skot Morison, Foto AP

 Morison je rekao da partnerstvo AUKUS-a sa SAD i Ujedinjenim Kraljevstvom i tehnologija nuklearnih podmornica koju će obezbediti znači da je vreme za "novo razmišljanje".

- Vlada je sada odlučila da će, u cilju podrške našoj odluci o nabavci podmornica na nuklearni pogon, uspostavljanje druge podmorničke baze na našoj istočnoj obali poboljšati našu sposobnost strateškog odvraćanja, sa značajnim prednostima u operativnom, obučkom, kadrovskom i industrijskom smislu - rekao je on.

Morison je naveo tri lokacije koje su ušle u uži izbor, uključujući Brizbejn, treći po veličini grad u zemlji, i Njukasl, koji ima luku za isporuku uglja, zajedno sa lukom Kembla. Novo postrojenje - prva ključna vojna baza Australije od 1990-ih - moglo bi da primi američke i britanske nuklearne podmornice. U okviru saveza AUKUS-a sa tim partnerima koji je uspostavljen prošle godine, Australija će izgraditi najmanje osam sopstvenih nuklearnih podmornica. - Ovde se radi o dodatnim nacionalnim kapacitetima - rekao je on, dodavši da je cilj raspoređivanje novih sposobnosti za "maksimalni strateški efekat".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!