HRVATSKI PROFESOR TVRDI: Zapad je postavio ciljeve Rusiji bez znanja ukrajinskog naroda (ISPRAVKA)

Novosti onlajn

14. 03. 2022. u 16:31

ZAPADNE zemlje dugo su pripremale teren za današnji sukob šireći NATO i njegova vojna postrojenja na istok Evrope, prema granicama Rusije, tvrdi profesor Slavko Kulić. Ipak, Faktograf.hr ukazao nam je na netačnosti u njegovim tvrdnjama.

ХРВАТСКИ ПРОФЕСОР ТВРДИ: Запад је поставио циљеве Русији без знања украјинског народа (ИСПРАВКА)

Foto: Printskrin Youtube/ Projekt Velebit

Tvrdnje o tome kako NATO, sa svojih 5.000 vojnika, predstavlja pretnju Rusiji, koja pod oružjem ima 850.000, nemački je Dojče Vele nazvao nerealnim.

Kako navodi Faktograf.hr, ovo je netačna tvrdnja, iako u Rumuniji (s kojom Rusija graniči na Crnom moru) ima instaliran antiraketni skup. Kako se može naći na stranicama NATO, ta odbrana od balističkih projektila nije usmerena protiv Rusije, već je zamišljena za odbranu evropskih saveznika od pretnji projektilima izvan euroatlantskog područja.

- Rakete presretači koji su tamo raspoređeni ne mogu se koristiti u ofanzivne svrhe. Presretači ne sadrže eksploziv, te ne mogu udarati u objekte na površini Zemlje, već samo u vazduhu. Osim toga, sustavu nedostaju softver, hardver i infrastruktura potrebni za lansiranje ofenzivnih projektila. NATO je pozvao Rusiju na saradnju na području protivraketne odbrane, a poziv nije upućen nijednom drugom partneru. Nažalost, Rusija je 2013. godine odbila saradnju i dijalog o ovom pitanju, stoji na stranicama NATO.

Kulić je penzionisani univerzitetski profesor, međunarodno priznati stručnjak, član i učesnik brojnih međunarodnih foruma za strateška pitanja, autor više od 70 knjiga i 400 radova i dugogodišnji komentator dešavanja u svetu, navodi Novi list.

- Progovorio sam pre svih i najavio da će Zapad uspeti da isprovocira Vladimira Putina, odnosno Rusiju, da napadne Ukrajinu. Ne bih rekao da je to invazija, nego napad Rusije na ciljeve koje je Zapad postavio u Ukrajini bez znanja ukrajinskog naroda. Tamo su postavljeni centri za biološki rat protiv Rusije koji su usmereni na degradaciju te zemlje kao velike sile - naveo je on.

- Postojanje centara za biološka istraživanja u Ukrajini pre nekoliko dana javno je potvrdila i Viktoria Nuland, pomoćnica američkog državnog sekretara, odgovarajući u Kongresu na pitanja senatora Marka Rubija. Izrazila je zabrinutost da će ti ’istraživački materijali’ sada doći u ruke Rusa. Moje je mišljenje da su Rusiju uspeli da isprovociraju - kaže Kulić za Novi list.

Faktograf.hr u svojoj analizi još navodi da je na samom početku invazije Rusija tvrdila kako ruska vojska samo brani svoje stanovništvo na istoku zemlje, što su tvrdnje koje nemaju utemeljenje u činjeničnoj stvarnosti jer su ruski napadi zabeleženi u više gradova širom Ukrajine. Takođe, Kulić navodi kako se Rusija brani u svom prostoru, što je takođe, prema Faktografu netačno, budući da Rusija nije napadnuta odnosno njene snage su ušle na ukrajinsku teritoriju.

Kako nam je takođe ukazao portal Faktograf.hr u pomenutoj analizi, u Ukrajini postoje biološki laboratoriji, ali nema dokaza da se u njima proizvodi oružje.

Zahvaljujemo se na ukazanome, a čitaocima se izvinjavamo zbog neproverenih činjenica.
 

BONUS VIDEO:

SNIMAK ČEČENSKE VOJSKE: Nalaze se 15 kilometara od Kijeva

 
 
 
 
 
 
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

Da li znate šta su privatni dani na poslu i koja kompanija nudi ovaj benefit?