NAJMANJE SEDAM MRTVIH NA MANIFESTACIJI SUNCA: U Belgiji putnički automobil uleteo u karnevalsku povorku

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

20. 03. 2022. u 19:59

POMAHNITALI automobil uleteo je u nedelju rano ujutro među učesnike karnevala u naselju Strepi Brakenjije u belgijskom gradu Luvijer, u Valoniji, na jugu zemlje, u blizini francuske granice, i napravio pravi pokolj.

НАЈМАЊЕ СЕДАМ МРТВИХ НА МАНИФЕСТАЦИЈИ СУНЦА: У Белгији путнички аутомобил улетео у карневалску поворку

Foto AP

Poginulo je najmanje sedmoro ljudi, među kojima i jedno dete, teško povređeno 26 od kojih je desetoro u životnoj opasnosti, a sedamdesetak lakše. Vlasti ističu da ovaj bilans, nažalost, možda nije konačan.

Do tragedije je došlo oko 5 sati ujutro. Karnevalska povorka, koja po tradiciji polazi veoma rano, samo što je bila krenula. Automobil, u kome su se nalazila dvojica mladića, po rečima očevidaca, izuzetno velikom brzinom uleteo je s leđa u kolonu. Prizor je bio užasan.

Karnevalske udarce dobošom i muziku zamenili su krici iz pokošene gomile, a očevici, koje su probudili zvuci horora, ističu da je scena delovala apokaliptično.

Celo naselje, s oko devet hiljada žitelja, zavijeno je u crno. U povorci su učestvovali žitelji mesta koji se međusobno poznaju, bilo je mnogo porodica i roditelja s decom. Učiteljica iz lokalne škole je u komi.

Zamenik državnog tužioca iz grada Monsa u Belgiji Damjan Verhejen je poručio da, trenutno, terorizam nije "privilegovani" trag istrage. Vozač se, posle tragedije koju je izazvao, nije zaustavio, a ubrzo je uhapšen. S njim je bila još jedna osoba. Stari su 32 i 34 godine.

KRALj I PREMIJER

Belgijski kralj Filip i premijer Aleksandar de Kro uputili su se u nedelju na lice mesta da bi porodicama stradalih i povređenima izrazili saučešće.

U prvom trenutku se pominjala mogućnost da je automobil bežao od policijske potere, ali je to odmah opovrgnuto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024