"KAZNILI" RUSE ŠTO VIŠE NE ULAŽU: Francuske firme nastavile da rade i pored velikih pritisaka

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

23. 03. 2022. u 08:11

DOK se veliki broj zapadnih firmi povukao iz Rusije, postoje i one kompanije koje, i pored velikog pritiska, to ne žele da učine.

КАЗНИЛИ РУСЕ ШТО ВИШЕ НЕ УЛАЖУ: Француске фирме наставиле да раде и поред великих притисака

Foto Shutterstock

Francuska je privredno veoma prisutna u geografski najvećoj zemlji na svetu i finansijski bi odlazak preduzećima mogao da donese velike probleme. S druge strane, ostanak takođe donosi glavobolju i udar na imidž kod ovdašnje javnosti, što najbolje pokazuje primer naftnog i gasnog giganta "Total".

Ova francuska firma odlučila je da ostane u Rusiji, gde je prisutna još od 1991. i čije bi povlačenje i za preduzeće i za državu bio veliki trošak. "Total", inače, ima 19,4 odsto kapitala u ruskoj grupi "Novatek". Rešenje je pronađeno u tome što "Total" neće, do daljeg, ulagati kapital u nove projekte. Ali, predsednički kandidat ekologa Janik Žado na izborima čiji je prvi krug u Francuskoj 10. aprila optužio je ovu firmu zbog ostanka u Rusiji za "saučesništvo u ratnom zločinu"!

Slučaj s "Renoom" je još kompleksniji. Najveći francuski automobilski konstruktor vlasnik je "Avtovaza" od 2017. i kontroliše čak trećinu lokalnog tržišta, a tu proizvodi i svoje modele "logan" i "sandero". Sebi ne može da dozvoli da ostane bez svog drugog po jačini tržišta. Zato su rukovodioci firme odlučili da nakratko suspenduju proizvodnju, dok se ne reorganizuju, a ponovo su počeli da sklapaju automobile u Rusiji od juče, 21. marta, dok je "Avtovaz" u istom trenutku suspendovao deo proizvodnje zbog nedostatka delova.

Foto Shutterstock

Francuska prehrambena grupacija "Danon" takođe je odlučila da održi proizvodnju i distribuciju svojih mlečnih proizvoda i hrane za decu u Rusiji, uz objašnjenje da to čine zbog zadovoljavanja osnovnih potreba lokalnog stanovništva. S druge strane, zaustavili su investicione projekte. Istovremeno, zbog ratnih dejstava, jedna od dve "Danonove" fabrike u Ukrajini morala je da bude zatvorena. Firma je donirala i pola miliona evra Crvenom krstu za pomoć ukrajinskom stanovništvu.

Gigant za proizvodnju kozmetike "Loreal", koji u Rusiji ostvaruje oko dva odsto svog obrta od prošlogodišnje 32 milijarde evra, oštro je osudio rusku invaziju i obustavio kampanju investiranja i reklamiranja, ali je odlučio da nastavi proizvodnju šampona i boja za kosu, kao i higijenskih preparata i proizvoda za bebe u svojoj fabrici u Rusiji.

Tri francuske firme u vlasništvu milijardera iz porodice Mije - "Ošan", "Leroa Merlen" i "Dekatlon", takođe su ostale. U Rusiji radi 231 hipermarket "Ošan", sa 30.000 zaposlenih, a firma je prošle godine ostvarila obrt od 3,2 milijarde, od ukupno 30,5. "Ošan" na ovaj način želi da nastavi da isplaćuje plate i građanima obezbedi hranu u Rusiji.

REKLAMA I U RUŠEVINAMA

SPORTSKI lanac "Dekatlon" u Rusiji je prisutan od 2006, ima 60 prodavnica, od kojih 22 u moskovskom regionu, dok "Leroa Merlen" godišnje ostvaruje u Rusiji 5,5 milijardi, sa 18 odsto svojih aktivnosti, na drugom tržištu posle Francuske. Igrom sudbine, reklama za ovaj ogromni lanac francuske firme za majstorisanje po kući mogla je u ponedeljak da se vidi kako sablasno svetli usred ruševina tržnog centra u Kijevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!