EMBARGO NA REČIMA, UVOZE SVE ŠTO POŽELE: Države Evropske Unije nisu ujednačene da primene strože sankcije prema Moskvi, prednjači Nemačka

S. B.

23. 03. 2022. u 09:21

POJEDINE države Evropske unije, dok se priprema peti paket sankcija Rusiji, traže još rigoroznije mere.

ЕМБАРГО НА РЕЧИМА, УВОЗЕ СВЕ ШТО ПОЖЕЛЕ: Државе Европске Уније нису уједначене да примене строже санкције према Москви, предњачи Немачка

Radojka Nikolić, Foto D. Milovanović

Dok se Poljaci zalažu za potpuni prekid trgovine, na takav scenario nije spremna ni Češka, Austrija, a pogotovu ne Nemačka. Ne zbog straha da bi kazna mogla biti preoštra, već da ne bi prekinuli dotok robe neophodne njihovim privredama.

Izuzimanje energenata iz paketa sankcija najbolje ilustruje dokle ide strogoća. A sve dok Evropa ne nađe zamenu za 40 odsto gasa i četvrtinu nafte koji joj stižu iz Rusije, ovi tokovi se neće zavrtati. Zavisnost Nemačke je još veća. Ona čak polovinu svojih potreba za gasom podmiruje upravo ruskim gasom. Ova zemlja, međutim, nije blokirala ni uvoz aluminijuma, nikla, paladijuma... Nisu ni sve nemačke kompanije zatvorile svoje ispostave u Rusiji.

- Ono što im treba, oni uvoze, i za to ne važe sankcije - kaže Radojka Nikolić, glavni i odgovorni urednik "Ekonometra" i magazina "Biznis".

- "Henkel" u Rusiji ima fabriku koja zapošljava 2.500 ljudi i odbili su da prekinu sa radom. "Henkel" pet odsto profita ostvaruje upravo u Rusiji. Privredne komore u Nemačkoj svakodnevno zasedaju i upozoravaju na visoke cene gasa. Upozoravaju da će se mnogi zatvoriti ukoliko država ne bude subvencionisala deo troškova. Upozoravaju i da se slučajno ne prekine dotok gasa, jer su već dovoljno ugroženi visokim cenama. I stoje čvrsto pri stanovištu da nikakve sankcije prema Rusiji ne treba uvoditi. U Rusiji je 4.200 nemačkih firmi, koje zapošljavaju 275.000 ljudi. To nije zanemarljivo, tako da i vlada poštuje njihove zahteve i razmatra ih.

Foto Shutterstock

Svesna energetske zavisnosti od Rusije, Nemačka traži alternativu. Pregovaraju sa Katarom. Krajem prošle godine, od Norveške su tražili nešto veće isporuke gasa.

- Zaključak jednog komentara u nemačkoj štampi bio je da je Nemačkoj ruski gas neophodan i ne mogu da prekinu njegov dotok. S druge strane, ako neko želi da Rusija oseti sankcije, jedini je način da se uvedu sankcije na gas - dodaje Radojka Nikolić.

- Pregovaraju sa Norvežanima i verovatno će im omogućiti veći dotok. Radiće na izgradnji terminala za prijem petrol-gasa. Dugoročno rade na manjoj zavisnosti, ali teško će do toga doći u narednih tri do pet godina. Uvoze aluminijum, nikl, paladijum i neon iz Ukrajine. Nemačka je ove godine projektovala rast privrede od pet odsto i sada su već procene pale na tri odsto. Trudiće se da ne idu ispod toga.

KABLOVE ČEKAJU IZ UKRAJINE

RAT ne ide naruku auto-industriji. Mnogi proizvođači se kablovima snabdevaju iz Ukrajine. Među njima je i "Škoda". Juče su se, međutim, pohvalili da je njihov dobavljač automobilskih kablova iz Ukrajine odlučio da ponovo pokrene proizvodnju.

- Naš partner u Ukrajini odlučio je da ove nedelje ponovo pokrene proizvodnju kablova, u punom obimu i uz potpunu bezbednost za tamošnje radnike - rekao je jedan zvaničnik "Škode".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Hurgada iz prve ruke - Ovog leta posetite sa nama biser egipatske obale!