POKER S GASOM BEZ KECA U RUKAVU: Evropljani se nadaju da Rusi neće reagovati na zamrzavanje njihovih sredstava

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

02. 04. 2022. u 07:00

PARTIJA pokera s ruskim gasom mogla bi skupo da košta Evropsku uniju. Odluka članica, na čelu sa vodećim dvojcem Francuskom i Nemačkom, da odbiju plaćanje rubljom i nastave da nude dolar i evro, mogla bi ubrzo da dovede građane EU u vrlo nezgodnu situaciju.

ПОКЕР С ГАСОМ БЕЗ КЕЦА У РУКАВУ: Европљани се надају да Руси неће реаговати на замрзавање њихових средстава

Novosti

U EU računaju na već sklopljene ugovore od kojih neki traju i do 2035. godine i koji, kako ovde tumače, predviđaju plaćanje gasa evrom i dolarom. Smatraju da je Putin u obavezi da ih ispoštuje i nastavi pod istim uslovima da isporučuje gas.

Međutim, ne uzima se u obzir da su zamrznuta sredstva ruske nacionalne banke u inostranstvu, što znači da Rusija taj novac od gasa, praktično, ne može da koristi. Iz ugla EU, krivac je Putin koji je započeo rat u Ukrajini. Za Rusiju, krive su zemlje EU koje su prve prekršile ugovor tako što su zamrzle sredstva. Ko je stariji - kokoš ili jaje - teško je da će se složiti u Moskvi i Briselu.

U Parizu i Berlinu igraju na kartu da je Rusiji preko potreban novac od gasa i da se neće usuditi da zavrne slavinu. Tako su, međutim, mislili i da neće krenuti u invaziju na Ukrajinu, pa su se, očigledno, preračunali.

Putin, čak, ima i elegantnu mogućnost da ispoštuje ugovor, a da privremeno članice EU, ipak, ostavi bez gasa. Naime, u ugovorima je istaknuta mesečna isporuka, pa Rusija, tako, može, bez problema, na pet dana, na primer, da zavrne gasovod, a ostatak da nadoknadi sledećih 25 dana u mesecu. A tih pet dana napravili bi pravu paniku kod onih koji zavise od Rusije. Kada je 2014, prilikom aneksije Krima, napravio sličan potez, ostavivši Ukrajinu nakratko bez gasa, zbog neplaćenih računa, a imajući u vidu da gas ka EU putuje preko ove zemlje, upalile su se u strahu sve crvene lampice u evropskim prestonicama.

Kada bi se to sada dogodilo, koristile bi se zalihe, ali bi bliska budućnost bila više nego neizvesna. Istovremeno, postavilo bi se i pitanje popunjavanja skladišta. I, što je najvažnije, cene bi ponovo krenule da skaču bez kontrole.

Već sada, situacija s cenom energenata je dramatična. U Francuskoj su, na primer, vlasti od petka počele da dele subvenciju od 15 do 18 centi za svaki litar goriva na pumpama, jer drugačije nije moglo, imajući u vidu da se prodaje po više od dva evra. Ova mera će biti na snazi u sledeća četiri meseca, a vlada će kasnije utvrditi drugi sistem, za pomoć najsiromašnijima i onima koji najviše vremena provedu na točkovima. Izračunato je da će se, tako, trenutno štedeti od 11 do 17 evra po rezervoaru od 60 litara, što je spas u aktuelna vremena.

Francuska država, takođe, sprema tzv. energetski ček, za šest miliona najugroženijih porodica (u zemlji sa 67 miliona stanovnika) koji će iznositi od 48 do 277 evra i služiće da bi mogli da se plate računi za gas, struju, naftu, grejanje...

Sve to je neophodno u situaciji kada je, kao direktna posledica rata u Ukrajini, inflacija u martu na godišnjem nivou u ovoj zemlji iznosila 4,5 odsto, što je najviše još od 1985. godine. Energenti su poskupeli čak 28,9 odsto, hrana 7,2, usluge 2,3...

U drugim zemljama je još gore: u Nemačkoj, inflacija iznosi 7,3 odsto, u Belgiji 9,5, u Španiji 9,8, Češkoj 10, Estoniji 11,6, Litvaniji 14,2... Malta se "drži" na 4,2, a Portugalija, Finska, Švedska i Island na 4,4. U takvim uslovima, dolazi u pitanje monetarna politika Evropske centralne banke. Šta bi tek bilo da Rusi zavrnu slavinu i obustave gas, makar i nakratko.

SAD POTUKLE REKORD IZ 1982.

VAN EU, Švajcarska je dostigla nivo inflacije od 1,9 odsto. S druge strane, Turska je "probila plafon" s čak 54,4 odsto! U SAD, inflacija je u martu na godišnjem nivou iznosila 6,4 odsto, što je najviše u poslednjih 40 godina. Da bi se našle veće brojke, treba zaći u daleku 1982. godinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (5)

VEČERAS DOLAZI MLAD MESEC U RAKU: Donosi veliku energiju, a evo šta to znači za svaki horoskopski znak