DOK SANKCIJE NE BUDU UKINUTE: Rusija prekida svu saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici

Novosti onlajn

02. 04. 2022. u 10:55

RUSIJA je najavila da će prekinuti saradnju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) dok se ne ukinu sankcije koje je nametnuo Zapad zbog vojne operacije u Ukrajini.

ДОК САНКЦИЈЕ НЕ БУДУ УКИНУТЕ: Русија прекида сву сарадњу на Међународној свемирској станици

Foto: AP Photo/NASA

Rusija više neće raditi sa partnerima kao što su NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) na orbitalnoj laboratoriji, objavio je na društvenim mrežama šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

ISS je poslednji preostali značajan svemirski projekat na kojem Rusija radi sa pomenutim partnerskim svemirskim agencijama, nakon što su druga lansiranja i planovi otkazani. Ali ovaj projekat je verovatno najvažniji, jer je Međunarodna svemirska stanica dom za brojne astronaute i njena orbita se mora stalno održavati kako bi se osiguralo da ne padne na Zemlju.

Nije u vlasništvu jedne nacije i predstavlja “program saradnje” između Evrope, Sjedinjenih Država, Rusije, Kanade i Japana, prema Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA).

U martu je Rogozin apelovao na svemirske agencije širom sveta, tražeći od njih da ukinu sankcije kompanijama u ruskoj raketnoj i svemirskoj industriji kako bi se garantovao nastavak radova na ISS-u. Nametnuo je rok do kraja meseca.

Saradnja astronauta na stanici je od vitalnog značaja za njeno funkcionisanje, ali je šef Roskosmosa ipak naglasio da sankcije koje je uveo Zapad shvata neprihvatljivim.

On je rekao da će rok za završetak zajedničkog rada biti dostavljen ruskom rukovodstvu.

BONUS VIDEO: 

RUSI OBJAVILI SNIMAK: Pogledajte šta radi vojna policija kod Černigova

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju